Ne igyunk előre kávét a medve bőrére

Milyen remek is volt a hétvége, friss műszakival, letudott vizsgaidőszakkal a hátam mögött!
Ma jöttem haza ausztriába, amikoris az egyik autópálya-pihenőben egy komplett pohár, mintegy két deci kávé beborult középre a pohártartóból a kézifékkar mellé, minek következtében a műszerfalon

rögtön bevillantak a néhány évvel ezelőtti egyetemi autóvillamosság órák, ahol az aktív biztonsági rendszerekről tanultunk. Érdekes egy szerkezet a légzsák, a másodperc töredéke alatt gyorsulást mér, adatokat elemez, döntéseket hoz, és ha kell, egy szemvillanás alatt kinyitja a légzsákot. Emlékszem, tanultunk a jellemző elhelyezéséről is: ütközőzónán kívül, teljesen stabil helyen a merev vázhoz rögzítve, hogy minden gyorsulásértéket pontosan mérhessen. Egy ilyen remek hely a két első ülés között, középen található.

kigyulladt a légzsák hiba felirat, illetve az anyósülési oldal deaktiválva. Gyors megállás, motor leállít, slusszkulcs ki, nézek le jobbra: a mitfahrer légzsák letiltó,engedélyező kapcsolója tölcsérként nyeli a gőzölgő kávét.
Kiszedtem a gombsort, és meg is láttam a lyukon keresztül, hogy a tejeskávé áramlat a légzsákvezérlő elektronikán keresztül folyt le, és ivódott be a kárpitba. Remek.

Hazaértem a kocsival, bár a sebességjel is elment, így csak hozzávetőlegesen tudtam a fordulatszámból, mennyivel megyek. plusz ilyenkor ugye az egyik legfontosabb CAN üzenet kiesése miatt vészüzemmódba kapcsol az ecu, megváltozik a gázpedál-karakterisztika, ami elég idegesítő, meg még ki tudja mi mindent kapcsol le. Mondjuk ezidő alatt legalább nem öregszik az autó, mert nem számolja a megtett kilométereket sem.

Úgyhogy irány az e-bay, lehet vadászni új vezérlőre - 100 euró környékére saccolom a bontottakat. Juppi!

Itthon sógorral gyorsan szétkaptuk a burkolatokat, a vezérlőegység tocsogott a folyadékban. Itt még reménykedtem, hogy hátha, ha kitakarítom a csatlakozót, megszűnik a hiba. Itt jegyezném meg, hogy mégis ki az a címeres ökör, aki egy ilyen fontos vezérlőegységhez tömítetlen csatlakozót rak?! Persze, értem én, hogy beltéri, dehát a pohártartó alatt van közvetlenül....
Szóval a csatlakozófelületen is ott volt a barna trutyi. Kivéve, és közelebbről megvizsgálva több tű töve is megégettnek tűnt, ami barátok közt sem jó jel soha. Azért kitakarítottam, megszárítgattam, hátha jó. Visszaszereltem, akkusaru vissza, gyújtás. Természetesen semmi reakció, csak a lehangoló AIRBAG FAULT hibaüzenet a kijelzőn. De legalább ktiakaríthatom a kárpitot a középkonzol vagy mi alatt. Ójeee!
csatlakozó felület és a trutyi középen ACU visszarakva, de még nem bekötve van retek - a fotón durvábban néz ki, mint élőben

Kommentek

KeMa

Hiába takarítottad ki az elektronikát, és raktad össze, a hibaüzenetet diagnosztikai géppel kell kitörölnöd.

Zsó

most reggel ujra kiprobaltam, az airbag hiba eltunt, de a sebssegjelzo meg mindig halott...

KeMa

Zsó #54646: magától nem fog megjavulni :(

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!