Defibrilláció

A legutóbbi bejegyzésnél ott hagytam abba, hogy az autó megérkezett a szervizbe hajnalok hajnalán. Akkor még július első htét mutatta a naptár. Reggel néhány óra alvás után én is ott teremtem, és megbeszéltem a szerelőkkel, hogy ott hagyom a kocsit a hétre, nézzék át, én pedig addig vonatozok egyet: lesz időm kiolvasni legalább egy könyvet.

Az eltárolt hibakódok gyújtótrafó gondot jeleztek, de kértem őket, nézzék meg azért a gyertyákat is, mivel még alattam sosem voltak cserélve, és lássuk be nem az autó élettartamára voltak tervezve. Alattam kb 50 000 km-t már futottak, az előző tulaj pedig isten tudja, mikor cserélte őket. Mikor leszedték a műanyag borítást, az olajnyílás melletti gyertya üregében észrevették, hogy ott bizony állt az olaj: a sok-sok utántöltéssel néha elbénáztam a dolgot gondolom, és így ottmaradt... természetesen az olaj remek szigetelő, az átütési szilárdása tisztán kb 125 kV ha jól rémlik, így az nem okozhatta a hibát elvileg... persze nincs ott semmi keresnivalója... A gyeryákat kivették:  mint várható volt, már nagyon csúnyán el voltak öregedve, de repedés nem látszott a kerámián. Az égéskimaradás oka tehát nem volt még tisztázott. Belerakták az új gyertyákat, és ismét 4 hengerrel dolgozott az erőgép.

Megtörtént az olajcsere is légszűrőstül, mindenestül. Ránéztek, hová tűnt a múltkori csereperiódus óta (most kb 14-15e km) az a pár deci hűtőfolyadék, amit utána kellett pótolnom, de nem találtak folyásnyomot sehol, így ez még kérdéses.

Megkértem őket, nézzék már át a kopásjelző vezetékét, sós, latyakos időben miért világít: nem találtak hibát, elvileg magában a fékbetétben nem százas a dolog, de le van tojva. A betétek egyébként még faszantosak.

A másik nagy mizéria pedig a sebességjeladó volt: ez az igazi ok, ami miatt egy hétig ott hagytam a kocsit a Peugeot Fábiánban. A jeladót kivéve ugyanis látszott, hogy a műanyag fogaskerék nemcsak le volt nyalva, hanem egyenesen összeolvadt. Az ok pedig prózai: a difi házán belül a féltengelyről lelazult a fogaskerék párja, és befeszülve a jeladón lévővel megolvadt. Ennek a filléres műanyag alaktrésznek a cseréjéhez tehát ki kellett szedni a diffit, és szét is kellett kapni. Illetve ismét kapott egy új jeladót: reméljük mostmár ehhez soha többé nem kell nyúlni. Mostmár a légzsák mizéria is megszűnt. Hurrá!

Következő hétvégén elhoztam az autót, elugrottam a nem messzi savoya parkba fodrászhoz. Mikor indultam volna tovább, az a csoda fogadott, hogy ismét nem járt az egyik henger. Miután ellilult fejem visszanyerte természeteshez közeli színét, visszahajtottam a szervizbe, ahol gyorsan kicseréltük az egész gyújtótrafót, és hogy előre lelőjjem a poént: a hiba elmúlt. Azóta megjártam Ausztriát, Olaszországot és Magyarországot, és ezalatt a párezer km alatt (kopp-kopp) végre ismét minden oké volt! Persze maga a javítás fájt, mert ez az alkatrész beszer áron 40 000 Ft-ot kóstál... egy egybeöntött műanyagot kell elképzelni, aminek egyik végén csatlakozó, alján fixen a négy gyertyapipa, benne pedig két trafó, azaz kipufogó ütemben is gyújt. Két csavar tartja, így pikk-pakk megvan a csere.

A javításoknál a km állás: 228202 (ehhez mondjuk hozzájön a valóságban kb 500 km, ahol nem ment az óra, de ezt fedje a feledés jótékony homálya)
Bambergi kirándulás km óra állás dokumentálás Bent a szervizben Tesó megemelve olajcserére

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!