ABS jeladó épp időben megjavítva

Tegnap ismét meglátogattam a Peugeot Fábiánt, ahol kicserélték nekem a múltkor elromlott jobb első ABS jeladót egy bontottra. Így ismét nem kell félni, ha nagyot kell fékezni :) Hogy ez mennyire aktuális, és tökéletesen időzített volt, az mutatja, hogy már hétfő reggel budapest felé tartva is hóvihar volt bécsnél, de visszafelé - kedd este - ott már -2 oC volt, és fehérlett minden... ABS nélkül ez már elég veszélyes...

Ezen kívül megcsináltattam az olajcserét is, mert már - ha jól számolom - közeledtünk a 15e km-hez, és még ha az olaj hígul is a sok utánöltéstől, a szűrő akkor is elhasználódik.

Megállapítottam, hogy a téligumijaim már nem fogják kibírni a szezont, 30e km körül elhaláloznak majd, így szerintem januárban kinéz egy új gumi vásárlás.

A kilóméteróra-állás 240100 km a javításkor.

ui. módosítottam a kocsi leírását, ahová az összes szerelési eseményt összegeztem...
km óra állás olajcsere

Kommentek

Hepp Ádám

Az abs a hóban nem hogy előny lenne, sokkal inkább hátrány. A fékút jóval hosszabb, mint egy nem abs-es féknél. De ugyan ez igaz a kavicsos és földútra is. Amivel pedig nem tud mit kezdeni az abs, az a macskakő.

Zsó

igenám, de sokszor veszélyesebb a kontrollálhatatlan csúszás, mint a hosszabb fékút. Mondok egy példát: ha a sávodban előtted valaki összecsattan, és ki kell kerülni, akkor ABS-szel fékezés közben tudod ezt megtenni, míg nélküle valószínűleg a) teljes sebességgel próbálod majd kikerülni, mert nem vagy Vettel, nem ismered a csúszási határt minden útviszony mellett. Ekkor hóban ki fog törni az autó hátulja, esélyed sem lesz megfogni b) erőset fékezel reflexből, és máris megcsúsztál...
Ha van blokkolásgátlód, akkor legalább némileg tudsz lassulni a manőver közben.

Normál útviszonyok között pedig természetesen egyáltalán nem kérdés, hogy minden helyzetben jobb blokkolásgátlóval, mint nélküle.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!