Klímatisztító zárlat

Tegnap a jó idő közeledtére való tekintettel belefújtam egy flakon klímatisztító sprét a szellőzőrendszerbe. A habot jó sokáig nyomtam annak reményében, hogy az így eljut a klíma radiátoráig is, ahol a bacik tanyáznak.

Az autó azonban látta cselekedeteim hiábavalóságát, és figyelmeztetett, hogy bár az elmúlt héten remek idő volt, azonban a következő napokban átvonuló hidegfront miatt semmi szükségem nem lesz a klímára. Ennek eredményeképpen abba is hagyta a levegőáramoltatás fárasztó tevékenységét, csendben megpihent a ventillátor.

Kezdődött hát a szétszerelési művelet: vajon miért nem jár a ventillátor, és nem kapcsol be a klíma? Hol okozott a tisztítófolyadék zárlatot? Melyik alkatrész égett ki? Kezdtem a biztosítékokkal - itt persze semmi gond nem volt. A ventillátorok kiszerelésével kapcsolatban horror élményeim vannak korábbi autókról, így egyre inkább eluralkodott rajtam a félelem. Legnagyobb meglepetésemre azonban a kesztyűtartó alatti kárpitdarabot levéve egy az egyben ott volt a motor, csupán 3 kis csavar tartotta. Kiszedtem, kitakarítottam, közvetelen akksira kötve kipróbáltuk, és működött. A tápvezetékén ott volt a feszültség is, mégsem ment...próbalámpával kiderült, hogy bár fesz van, de teljesítmény nincs: még a kis izzó sem világit.

Nagy örömködések közepette elindultam Budapest felé - szerencsére a menetszél azért elég szépen fújja be a levegőt, így különösebben nem jelentett gondot az elhalálozott szellőztetés. Az ausztria felé beharangozott esőtől már jobban tartottam, mert a párásodás eléggé kitolhat velem. Két óra kocsikázás után a budaörsi Auchan parkolójában megálltam, gondoltam adok neki még egy esélyt, hátha kiszáradt a rendszer. És voilá: működött!!! El sem hittem :)

Így ért véget egy izgalmas történet a francia elektronika bűvkörében... persze a franciáknak ehhez semmi közük, csak a hülye tulajnak :)

És hogy mi okozta azt az érdekes jelenséget, hogy feszültség volt, de terhelni már nem lehetett a ventillátor elektromos csatlakozóját? Nos, itt valószínűleg a modern technika jeleskedett: a vezérlőegység diagnosztizált egy zárlatot, majd ennek megfelelően lekapcsolta a ventillátort hajtó teljesítményelektronikai kimenetet, amíg az a bizonyos zárlat meg nem szűnt. Magam is fejlesztek hasonló dolgokat a sebességváltó és járművezérlő elektronikákba, de a fene sem gondolta, hogy ez a gyakorlatban is ilyen szépen működik, nem csak a laborban a próbapadon :)

A hazaúton tényleg megérkezett a hidegfront: az induláskori 22 fokból este 9-re Bécs után már csak 2 fok lett, zuhogó eső, néhol hópelyhekkel vegyítve. Imádok ilyenkor vezetni :)

Mellékesen a hétvégi túrázás során átlépte az autó a negyedmillió kilométert: lassan vissza kéne tekernem, ha el akarom adni :D

Kommentek

Buszos Petya

Negyedmillió? Gyerek az még! Ha csak fele olyan masszív, mint a 405-ös (márpedig ha jól tudom műszakilag elég sok közös van bennük), akkor is röhögve elfut fél millát.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!