Kuplung <3

Régen volt szerelés az autón, szépen tette a dolgát. Az utolsó említésre méltó esemény a legutóbbi olajcsere volt.
Azóta azonban aktuálissá vált 1-2 javítás. A 4. sebességfokozat szinkronja egyre inkább gyengélkedett, egy határozott sebességberakásra már nagyon könnyen recsegtek a kapcsolókörmök. Félő volt, hogy komolyabb baja lesz, így elvittem az autót a peugeot fábiánba budapestre, hogy a szokásos olajcsere mellett a 3-4-es szinkronszerkezetet is cseréljék ki.
Mikor a váltó kiugrott, kiderült azonban, hogy a kinyomócsapágy alatt a tányérrugó lamellái már jócskán el voltak kopva, így egy be nem tervezett kuplung + szerkezet csere is következett. Valóban érezhető volt már a kuplungpedál lenyomásakor, hogy nem tökéletesen simán, hanem kissé akadozva ment, illetve elinduláskor csusztatott kuplungnál is már be-be remegett az autó. Nos, ma is tanultunk valamit, hogy ez minek a szimptómája lehet.
Ezen kívűl a villanyász kolléga átnézte a szellőztető-ventillátorhoz tartozó vezetékezést, csatlakozókat mert néha-néha előfordul, hogy pár másodpercre leáll a ventillátor, majd magától újraindul. Reméljük ez a hiba sem fog ismét előjönni.
Ezen kívül kopogás hallatszott az első futóműből, ami a német utakon még kibírható volt, de azért egyértelműen jelezte, hogy valami nem okés. Ennek oka végül egy, jobb első stabilizátorrúd volt, amit cseréltek egy újra.

Node a lényeg: olyan vajpuha és sima lett a kuplung lenyomása, hogy én ilyet még nem éreztem autóban. Nem viccelek! Le a kalappal a szerelők és az alkatrészek előtt! Csak úgy vigyorogtam, mikor jöttem el a műhelyből ;)
Ezenkívül kívül-belül kitakarították az autót átadás előtt gyönyörűen, ahogy egy márkaszervizhez illik.

A hét elején pedig egy miskolci gázszervizben kicseréltettem a gázszűrőt, így az is rendben van újabb 10k kilométerre.

A kilométeróra állása a javításkor: 266426 km
A javítások kb nettó ára: stabrúd 4200, szinkronkapcs 36000, kuplungszett 35000, olajszűrő 2600, tömítés 4500.
A javításokat átvezettem az autó összesítő adatlapjára is.
a kopott kuplungszerkezet km óra állás

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!