Koccanás és miniszerviz, avagy lehullott az első hó

Mozgalmas volt az elmúlt egy hét: egy balfasz koccanással sikerült elkezdenem a hétvégét, majd akksit vadásztam, és ablaktörlőlapátokat cseréltem.

Történt, hogy szombat reggel egy Regensburgban töltött éjszaka után útnak indultam Nürnbergbe. Még a felkelő nap fényében, ragyogó kék ég alatt indultam, de - viccen kívűl - perceken belül, hogy az első karácsonyi dal megszólalt a rádióban, elkezdett szakadni a hó egy konstans mínusz 1-2 fok mellett. A karácsonyi zene rendben is van, lévén advent első hétvégéje volt.
Mire Nürnbergbe értem, már mindent fehér lepel borított, az a tipikus már-már latyakos, de istenien hógolyóvá gyúrható hó, amit a délelőtt folyamán még kihasználtunk persze egy kisebb hócsata formájában.

Mintegy 50 méterre úticélomtól, már gyak. egy belső udvarban a jól megszokott utolsó kanyarral találtam szembe magam: egy derekas 90 fokos szűk forduló, amit tényleg csak lépésben lehet bevenni. Na itt gondolt egyet az autó, és nem az elfordított kerekek irányába ment, hanem szépen egyenesen tovasiklott, pontosan bele az ottlakó garázsába. Nem volt nagy sebesség persze, de mégis átéltem az a rövid pillanatot, amikor lelassul az idő, felfogod mi történik, és mivel nincs már ráhatásod semmire, így már csak várod az ütközést, és már kezded is szidni az eget, meg magadat...



Sajnos pont a garázskapu melletti fal élét találtam el az autó közepével, így szép élt hajtogattam a rendszámtáblába, és be-, majd kirugózott a lökhárító. Na legalábbis az a része, ami műanyagból van. Mert amikor a fal éle elérte a motorháztetőt, az is elkezdett behajolni, csakhogy az úgy is maradt ;) A fene vinné el ezt a fizikát. Na lényeg a lényeg, nagy probléma nem történt, pár műanyag fül eltört persze a takarólemezen, ill. meg kell majd javítani a motorháztetőt, ill. felpolírozni a karcolásokat, de itt meg is áll a a dolog. Az elrepedt rendszámtáblakeret helyett vettem egy újat, a rendszámot magát meg kikalapáltam, hogy ismét pofás legyen.



És hogy mi lett a garázskapuval? 3-4 elem megsérült rajta, egy görgő belül kiugrott a helyéről. Magyar emberként kb. legyintettem volna, meglazítom a görgő felfogatását egy 13-as kulccsal, visszarakom a görgőt a a sínbe, meghúzom a csavart, és passz. Na de nem így megy egy német tulajnál. Az persze rendben van, hogy rendesen megjavíttatja, elvégre is ezért vagyunk biztosítva, de nem mert hozzányúlni, megnézni, hogy kinyílik-e még, mert mi van, ha... na mindegy, nem vagyunk egyformák...



Ezen kívül szintén ezen a napon - mivel kint éjszakázott a kocsi, és nem a legmelegebb az időjárás már, vasárnap este már nem indult magától, bikázni kellett. Már korábban is feltűnt, hogy gyengélkedik az akksi, ill. az utóbbi hetekben reggel azzal az üzenettel fogadott, hogy az energiatakarékos mód bekapcsolt. És valóban, mintegy 2 óra vezetés után másnap reggel megmérve épphogy 12,5 V üresjárási feszültséget produkált. Na körbejártam a boltokat, autóalkatrészeseket stb. de horror áron mérték még a noname akksikat is, egy Bosch pedig kb. 200 € lenne. Így hát a jó öreg amazon.de-hez fordultam, ahonnan 85 €-ért (mínusz 7,5 ha visszaviszem a régit) meg is rendeltem egy Varta E11 akksit (atu-nál ugyanez a típus 136 € lett volna). Ezt ma be is pattintottam a kocsiba, és még így nem teljesen töltötten is százszor szebben indul a kocsi. Azt hiszem a régi már nem tudta leadni az összes 720 A-t indításkor, amit büszkén hirdet a címke rajta. Szépen megtisztítottam a kontaktusokat, és bekentem őket a csodás nevű Batteriepolfett-tel, hogy lehetőség szerint ne korrodáljanak el/össze.



Plusz rettentően idegesített az ablaktörlők maszatolása, bár mindig elfelejtettem újat venni, mert olyan ritkán esett az eső az elmúlt időszakban. Most viszont végre ezeket is megvettem (szintén internetről: egyrészt persze az ára miatt, de pl a hátsó 250 mm-es hosszt 3 alaktrészkereskedőt végiglátogatva se találtam sehol offline). Így szép új Bosch lapátok kerültek előre és hátra is, úgy törölnek, mint az álom. Egy lehúzás után, mintha üveg sem lenne előttem. Szuper.
És nagyon tetszik a csere módja: ha lekapcsolod a gyújtást, majd rányomsz a törlésre, akkor kinyílnak a lapátok, és megállnak az A oszlopok mellett párhuzamosan. Utána ha kikapcsolod a törlést, először a jobb oldali, majd a bal oldali áll vissza alapállapotba.

Mindez történt az Út 146772. kilométerénél.

További kommentek a lenti képek alatt.
A megérkezés pillanatai Új rendszámtáblakerettel, és új sebesülésekkel. Nagelneu Munkából haza, 15 km megtétele, plusz meleg motortér a meleg garázsban Ennek bizony többnek kellene lennie. Akkusaru-zsír: a hosszan tartó hatás titka Emelt feszültség - persze járó motornál. Üresen 12,75 V volt. Ez az előtérben lévő fekete takarólemez is cserés... A horrorsérülés :D A megnyomódott motortértető ...és az elrepedt embléma. Takartás

Kommentek

Muki

Vigyázni kell az ilyen nagy autókkal, kicsit máshogy indulnak meg mint egy kispolszki.

Nagyon fasza az a sarutisztító keresztkulcs! :) Meg a paszta is király, az én műveletlenségem, hogy nem is láttam még ilyet.

Zsó

na igen, a polákkal nagyon jól lehetett nyárigumival keresztben csapatni a hóban :)

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!