Elfeledett kuplungszerviz és xenoncsre

Teljesen elfelejtettem dokumentálni a karácsony környékén történt szervizelést, pedig nem apróságot kellett cserélni:
új gyári LUK kettőstömegű lendkerék és kuplung szett került be, plusz ha már úgy is kint volt a váltó, kicserélték a főtengelyszimmeringet és a váltó nyelstengelyénél lévő szimmeringet is. Plusz a jobb oldali kerékfelőli féltengely gumiharangból is felkerült egy új, mert  lecsúszott ismét. No és persze olaj+minden létező szűrő cseréje.

A jelenben pedig kiégett a bal első xenon izzóm (vagyis átment rózsaszínbe és halványba). De egyébként is érszrevehetően halvoványabbak voltak a fénykévéim, mint a többi autónak. Mint kiderült, a xenon az éllettartama végére akár 50%-ot is veszíthet újkori fényerejéből. És ami még érdekes, hogy tényleg a megadott élettartam végén halt meg az izzó. 50 km/h-s átlagsebességet feltételezve 150000 km-es futásteljesítményig kell bírnia az izzónak, ez pedig most 155000-nél ment tönkre. Óramű pontosság, ezt már nevezem :D
(utólag megnéztem a kocsiban és teljesen véletlenül az elmúlt 9999 km-re 50 km/h-s átlagsebességet ír a műszer, de mikor számoltam, akkor csak tippeltem :D ).

Na első nekifutásra, tudván, hogy az ív begyújtásához nagyfesz kell, és utána is cirka 80 V szükséges a fenntartásához, gondoltam kicseréltetem az égőket szervizben. Citroenéknél azonban szép ajánlattal várnak: egy darab új égőt 188 euróért veszejtenek, így szépen ki is sétáltam, amazonról megrendeltem kettőt 130-ért, majd mintegy 3 perc alatt kicseréltem mindkettőt a kocsiban. Kellems meglepetés, mennyire könnyen hozzájuk lehetett férni.

Kommentek

Muki

A kettős tömegű lendkerék, a dízelesek rémálma. Persze amint látszik, ha fel vagy készülve rá, nem mész falnak egy ilyen szerviztől. Nekem azért nagyon nem esne jól ezt a tételt kipengetni.

Zsó

Na igen, de ez tulajdonképpen egy előre tervezhető, sőt, tervezendő tétel. Nincs mit tenni, ezt tudomásul kell venni. Vagy jár az ember zörgő-csörgő, csúszó kuplunggal, míg rá nem sózza valami balekra az autót.

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!