Fényérzékeny visszapillantók javítása

Majd' fél év után rászántam magam ma este, hogy utánanézzek, miért is nem működnek a fényre sötétedő visszapillantó tükrök.
Az alapállapot az lenne, hogy a belső visszapillantón lévő "Auto" feliratú gomb megnyomásával bekapcsoljuk a rendszert, amit ő egy megnyugtató, haloványan derengő zöld LEDdel jelez vissza nekünk.
Ekkor a belső tükörben lévő hátrafele és előrefele néző szenzorok segítségével igény esetén lesötétíti mind a 3 visszapillantót, hogy a tisztelt sofőr ne vakuljon meg, amikor egy rosszul beállított lámpás/kókányolt xenonos stb. autó jön mögötte.
Ebből a következő működött: semmi :)
A biztosítéktáblánál kezdtem: olvadóbiztosíték érintetlen, plusz van rajta akkufeszültség.
Majd jött a nagyobb szenvedést okozó rész: a belső tükör környékének megbontása, hogy ott is méricskélhessek egy sort. Na a műanyag burkolatok nem adták könnyen magukat. Mint végül kiderült, minden alkatrésze pattintós, így csupán egyetlen csap eltörésével siekrült leszednem az összesen 3 részből álló burkolatot, ami a fény/esőérzékelőt és a tükör konzolját takarja.
Nem is kellett nagyon tovább méregetnem, hamar meglett a gond okozója: a tükörhöz menő kábelköteg kidörzsölődött.

Egy kábel (fekete) teljesen elszakadt, egy másik (lila) pedig félig. Szerencsére semmi ráhagyás nincs a vezetékhosszra, így elég macerásnak ígérkezett a javítás. A képen már kicsit továbbcincáltam a szigetelést...

A beltéri lámpaegység felől szalagkábelen érkeznek a mindenféle vezetékek, amelyek egy része az eső- és világosságszenzorhoz megy, másik fele pedig a tükörhöz. A tükör alumínium konzoljában, ami azt az üveghez rögzíti, található egy csatlakozó. A csatlakozótól a konzol üregén át a tükör belsejébe már hagyományos kábeleken vezet az út.

Ez a konzolba beágyazott csatlakozó, amibe a szalagkábel végén lévő csatit kell dugni. Alul pedig a kábelköteg, ami bemegy a tükör belsejébe az elektronikához. Bal lent az az élénkzöld homályos valami pedig az előre néző fényérzékelő dióda. Véleményem szerint azért van ott, hogy csak akkor sötétítsen a tükör, ha szemből kellően sötét van (éjszaka), míg hátulról direkt reflektorfényt érzékel a másik dióda.

A kábelköteg tisztességesen be is van húzva egy védőburkolatba, ami gyak. egy zsugorcső minőségű és állagú valami. Az alu konzol sorjás élén a folyamatosa rezgés miatt ez dörzsölődött ki először. Kár, pedig látszik a mérnökök akarata, hogy fixen tartsák a kábelt: több helyen le van szorítva kis tüskékkel. Ám lehet, hogy épp ez a fixálás okozta a kidörzsölést: így sikerült a kábelt a sorjás élhez is odaszorítani.

A rövid kábel és a szükős hely miatt jó lett volna leszedni az egész tükröt, hogy rendesen megszerelhessem a kábelt, ám az istennek se találtam semmi leírást, hogyan kell leszedni a tükörtartó konzolt. Próbálkoztam pedig becsülettel német, angol és francia nyelven is, képkereséssel, mindennel... Az egyetlen dolog amit elértem, hogy egy kép óvatosságra intett, mert látszott, hogy a feszegetés hatására a konzol körül eltört a szélvédő. Na ez meg úgy hiányzik nekem, mint üveges tótnak a hanyattesés, így a helyi operáció mellett döntöttem, és nagy kínkeserversen betoldottam két rövid vezetékdarabot, majd csupán szigszalaggal tudtam leszigetelni. Pedig adta volna magát a zsugorcső, de képtelenség lett volna.

Ez a konzol...balra fent látható a szélvédő, jobbra a lógó műanyag burkolat mögött a visszapillantó-tükör (picit látszik a gömbfej, amin a tükröt állítani lehet).

Ha esetleg valaha rájövök, hogyan kell leszedni a tükröt (megkérdezek alkalomadtán egy szervizt), akkor megcsinálom majd normálisan. Addig marad a szigszalagos fixálás...

Viszont a gyújtást ráadva felfénylik a visszajelző led, és könnyek szöknek a szemembe az elsötétülő visszapillantók láttán :)

A sötétített zóna :)

Kommentek

Szólj hozzá!

Jelentkezz be az oldal tetején, vagy szólj hozzá facebook-fiókod használatával!