Archívum: 2008 (4)

Tevékenységtérkép

2008.10.03. Péntek

Gyönyörű esős reggelre ébredtem. Mi mást csinálhatna ilyenkor a hülye egyetemista, mint nekiáll kocsit szerelni :)

Ugye ott jártam, hogy motor kint van... Na tegnapelőtt kiszedtem a váltót is, minek tengelyét kézzel megforgatva már hallani lehet valami rendellenességet. Tekintve, hogy egyrészt sose szereltem még váltót, másrészt van egy komplettem a '79-es kúposban, nem igazán gondolkoztam rajta, hogy mi legyen...csere. Azért leszedtem a fedelét, s láttam, hogy a kis fogaskerék eléggé ledarált, de így első ránézésre semmi durva hiba. ezek után még utána kellett járnom, miért ereszti a motor az olajat a hátsó főt.szimmeringnél, plusz a lendkereket is le kellett cserélnem, mert az előző önindító bele-bele darált. A hátsó szimmering rendben volt, csak a csapágy és a blokk közötti tömítés újult meg, remélem ezzel a hiba elmúlik. Kapott a kocsi új lendkereket és kuplungtárcsát is, majd az egészet összeraktam.

Nosza ma reggel nem bírtam aludni, így már 7 előtt kint álltam a két kocsi között a szakadó esőben. Kisebb szenvedés után fellőttem a sörsátrat, és nekiálltam kivenni a pirosból a váltót. Tekintve hogy 5 évnél régebben áll már kint, ez annyira nem volt egyszerű feladat, de azért megoldottam. Miután kiszedtem, nekiálltam letisztítani mindenek előtt. Blokktisztítóval átfújtam, átkeféltem és slaggal lecsaptam. Kb. a 3. ilyen művelet után már alig volt rajta valahol kosz. Utána belenéztem, minden oké, még valamennyi olaj is volt benne. Ezt szépen leengedtem, átmostam a rednszert. és feltöltöttem friss anyaggal :) Láttam rajta, hogy örül neki... A váltón még az abróbb tisztogatások, zsírzások után több tennivaló nem akadt.

Na de ezek után benéztem a motortérbe, ahol vééégre volt egy csomó hely, így sokmindent meg tudtam csinálni. Kezdve a tisztogatással...Aztán a fűtéscsövem volt lelazulva, azt fogattam fel rendesen. Szerencsére többé már nem fogja rángati a bowdenes önindító, így remélhetőleg stabil marad. Találtam egy meglepő dolgot, ami saját hanyagságom következménye: a benzintank 1 csavarját alátét nélkül raktam fel. és így az anya átugrott a lyukon... meg még sok-sok apróságot megcsináltam.

Apróbb szívásokkal visszaraktam a motort, váltót, pöccre indult is a kcisike, és némi kulissza állítás után egész türhetően vált. Sajnos azonban észrevettem, hogy a 2-es szinkron nem épp tökéletes... na mindegy...

És egy kis update: most mentem vele egy rövid kört, amihez már ugye világítás is kell... és bakkanókban el-el halványul a lámpa fénye, szóval valahol valami letestel.... de mi?!?!?! kicsit idegesít.... pitsába


2008.09.26. Péntek

No akkor nézzük a mai nap termését: hibakeresés  ezerrel, lehangoló eredménnyel...

Tehát a gondom a következő volt: elinduláskor némileg darált a nemtudomhogymi, de üresben is kezdett később, kinyomott kuplungnál viszont nem. Menet közben 1,2 ahol hallani lehetet, de nagyrészt csak 1-ben. Természetesen így röviden leírva már egyértelműnek tűnik, hogy a váltóval lesz valami... na de nézzük az elejétől.
A gondok ott kezdődtek, hogy a régi, bowdenes önindítóm rendszeresen darált indítás helyett. A fenti csörgéses probléma ezek után kezdődött csak. Emlékeztem rá, hogy mikor beraktam egy éppen aktuális meghalása után az önindyítót, annak már elég jelentős axiális holtjátéka volt. A daráló hang pedig éppen arról érkezett, logikusnak tűnt tehát, hogy a sok darálós indítás és a holtjáték miatt a lendkerék ér össze néha az önindító kis fogaskerekével... az aktuális tünetek miatt ebben annyira biztos votlam, hogy vettem is egy kulcso önindítót, amire már amúgy is régóta vágytam. Így ez a héten beszerelésre is került. Azonban természetesen a zörgés nem szűnt meg...

A történet párhuzamos szála meg ezzel kezdődik, ugyanis néha az új önindító sem húz be eléggé, hanem elpörög a lendkerék mellett. Így most kivéve hever az asztalon, további vizsgálatora várva. Ezért kérdezném is hozzáértőket, hogy normális-e, hogy ennek is a tengelye elől, amin a fogaskerék van, mozogni tud kb 3-5 mm-t, illetve hogy nem húz be tökig, csak kb 2/3 úton mozdul el a fogaskerék, mikro kivéve próbálom satuba rakva, ill. mikor bepörgött, visszábbmegy olyan félútig. Mikor leveszem a feszt, akkor meg visszahúzódik alapállapotba.... (?)

Na de vissza a hibakereséshez. A szervízkönyvben azt a tanácsot kaptam, hogy rakjam be az önindító és a váltó közé azt a kb 0,8-1 mm-es távtartó lemezt, ami állítólag alap dolog, de nekem sose volt... na hát ez a próba kedvéért úgy lett emgoldva, hogy kapott a 3 csavar 3 alátétet. Természetesen így is megmaradt a recsegés,de akkor éppen kevésbé. Ezek után a vastagabb rugósalátét került fel, hasonló eredménnyel.... közben elment a nap fele már. Ezután kezdett világossá volni, hogy nem itt van a gond. Önindító vissza rendesen, vegyük le az ékszíjat. Ez sem hozott felüdülést, nem a gencsi csapágyas, nameg igazából a hang sem onnan jön, inkább a lendkeréktől... De azért meg kéne nézni, nem főtengyel csapágy-e vagy valami egyéb durva hiba.
Olaj le, olajteknő le, vizsgálódás 4 szemmel (gyk. ketten :D ), de úgy tűnik a motortérben minden rendben...
Na jólvan mondom, vegyük ki az önindítót és toljuk be a kocsit, ezzel biztosan kizárjuk a dolgot.....hát csodák csodája, önindító nélkül is zörög.... ekkor kezdett fájni a fejem, hogy a maradék lehetőség a kupluntárcsa tört és annak darabjai, vagy a váltó.....
Nosza, motor ki (már du. 5 felé vagyunk, az mr3-on a 13. híradót hallgatom) kuplung le... minden oké.... erre váltó üresbe, megforgattom a tengelyt és voila.... ott a csörgés....

Úgyhogy eljött végre az az idő is, amihez még eddig soha nem volt szerencsém: a váltószerelés.... de ez már a jövő (hét) zenéje, mert a 7végén más a program.... tehát ki kell szedni a váltót és megkeresni a hiab okát... ehhez viszont valószínűleg segítséget fogok kérni valakitől... önként jelentkezőket várom :P

ui: képek nincsenek, mert könyökig néger voltam, a fényképező meg elég drága és érzékeny műszer :P

2008.09.24. Szerda

Sziasztok!

AQQ még mindig él és virul, természetesen folyton előjövő kisebb hibák mellett :)

Most legújabban az önindító ér bele a lendkerékbe, ezzel küszködök. Először azt hittem a régi, bowdenes önindítóm a hibás, a túl nagy tengelyirányú holtjátéka miatt. De most lecseréltem egy újabb, jobb állapotú kulcsos önindítóra (gombos indítású lett kocsi..) de ezzel is beleér.. így most jön némi hézagolás, hogy messzebb legyen a lendkeréktől az önindító.
A tompított-távolsági váltás is átkerült gombos működtetésre, mert nemes egyszerűséggel letört a bajuszkapcsoló :D Na persze azért, mert nem a rendeltetésszerű irányban kellett vele váltani, hanem magam felé húzva...vivát előző gazda :D

No majd még írogatok, megint megjött hozzá a kedv,  de bemelegítésnek csak ennyi :)

csákány

2008.02.07. Csütörtök

Nos, ezer éve hogy nem írtam, nem véletlenül, mivel a legcsekélyebb időm sem volt foglalkozni a géppel sajnos.
Közben csöndben követtem dolgokat, lást Budapest-Bamakós polák, na meg a minap a napirajzon megjelent Ladás rajz kommentjeiből is kiderült, hogy a szerző rallin indult annó csövezett pókkal :)

Na de vissza a saját autóhoz. Élete hátralévő részében már alattam fog gurulni, ez biztos, azonban ez jövő év áprilisáig tart csupán. Nincs az az isten, hogy mégegyszer megpróbáljam levizsgáztatni, sajnos túl sok a hiba.

Az utóbbi hetekben elkezdődött a javítási projekt, kezdve az elejével, ahol össze lett foldozva a seb, már csak egy kicsit szárazabb időre és egy jó kis kittelésre vár. A hátulja igaz ferde egy kicsit, de nincs mit tenni vele, legalábbis pénzem nincs rá, így az marad a helyén.
Időnként persze beindítgattam a télen is, na ennek következtében a múlt héten kinyiffant az önindító. Faterral szétkap, szénkefe csere, tisztítás, egyengetés stb, végül jobb lett mint újkorában, de legalábbis jobban szuperál, mint bármely eddigi önindítóm :)

Ma a lökhárítónak álltam neki. A jobb oldala eltört, szétnyílt teljesen a műanyag, alatta a vas is deformálódott, így gondoltam szétkapom. Muhaha. Minden egyes csavar szétrohadva, flex, fúrógép, satu, kalapács lettek a legjobb barátaim egy röpke órácskára.
Végül arra jutottam, hogy érdekelne egy használt darab valakitől a környékről, baráti áron :)

Ja és febr 1-jével lejárt a zöldkari, így még azt meg kell csináltatnom, ha egyben lesz a kicsike.

Hát ennyi :P