Archívum: 2012 (11)

Tevékenységtérkép

Kipufogó megújulás

Már a kezdetektől tudtam, hogy ez a nap is hamarosan eljön, aztán egy szép szombat délutánon az egyik pesti kátyún a középső és hátsó dobot összefogó bilincs megadta magát, és por formájában aláhullott, amit a kocsi egy igazi baritonnal nyugtázott. Más ki tudja mennyit fizet a menő hangért, én balga meg igyekeztem visszahalkítani :)
Megpróbáltam gyorsan egy dróttal felkötni, de végül egy kasztnis ismerősnél került sor a javításra egy lemezből tákolt bilincs formájában.
A hétvégére azonban megérkezett a szép új középső és hátsó dob, amit a márkaszervízben fel is pattintottak.
Úgy csillog a hátuljára hegesztett dísz vég, hogy azért kicsit megint igazi boyracernek érezhetem magam...
A pontos idő 205135 km.
Zsó @ . Peugeot 406 . 3 fotó . Szólj hozzá!

Téligumi

Nos, van már szép új téligumim, szép vaciúj acélfelnikkel, amik Peugeot márkájúak, és Franciaországban gyártották őket a beleütőtt infók tanúsága alaján. Persze a kocsi undorítóan néz ki így fekete lemezfelnivel, bár a ma reggeli mosás (és belső takarítás) némileg segített rajta
Naszóval a gumi Michelin Alpin 0km-es, és nagy örömömre a gyártás időpontja is csupán hetekkel ezelőtti.
A nyári tehát téliálomra kényszerül, a naplózás kedvéért: ha jól számolom hozzávetőlegesen 15806 km-et futott június óta ergo összesen is...
Zsó @ . Peugeot 406 . 3 fotó . 4 komment

Olajcsere

Régen nem jelentkeztem, szerencsére nem volt mivel :)
Megtörtént az olajcsere, km óra állás szerint 199779 km-nél.

Emellé társult még egy kis fényszóró állítás, illetve diagnosztika, miért megy el néha a sebességjel. Első körben jeladó csere lesz, hosszú teszttel, aztán meglátjuk ez segít-e.
Korábban kicseréltem a két középső légbeömlőt, mert azok el voltak törve. Az új bontottakat ebayről kukáztam.
Illetve a kerek évfordulón is túlvagyok, megvolt a 200 000. km...
Jövő hétvégén jönnek a téligumik, hólánc a csomagtartóban figyel már.

Zsó @ . Peugeot 406 . 2 fotó . 2 komment

Autobahn

Nos, a müncheni út egyértelmű előnye ugye a sebességkorlátozás nélküli német autópálya :)
Elég erős volt a forgalom, sokszor dugóban ültem, de hazafelé azért csak tisztult a terep, így lehetett haladni. Párszor odaléptem neki, az óra szerint 205-tel mentem, nem volt rossz érzés :) És még ilyen mutatványokkal együtt is csak 10,4 lett a szakasz fogyasztása gázból.

Jó kis út volt :)

Olaj utántöltés

Rövid helyzetjelentés:
-olaj utántöltés 190561 km-nél (már a minimum szinten volt, kb 6000-rel ezelőtt volt olajcsere)
- néha rövid időre elmegy a sebességmérő mutató, ebből a 3 alkalomból kétszer AIRBAG hibalámpa is felgyullad, de motor újraindítás után eltűnik
-vicces, de úgy néz ki a hónap végén olajcsere lesz esedékes, azaz nem egész 3 hónap alatt megfutom a csereperiódust :P
-gázos fogyasztás nagyrészt pályán, 135-140-es tempónál (óra szerint) 9,8 l
-kapott egy alapos mosást, belső porszívózást péntek örömére

Holnap irány München, nincs leállás a kilométer gyűjtögetéssel :)
Zsó @ . Peugeot 406 . 1 fotó . 2 komment

pollenszűrő

Pár sorban az autóról.
A diagnosztikai lámpa magától kialudt. Azt hiszem, nem ez volt az utolsó felvillanása, a kiolvasó  tehát már úton van Hong Kongból... biztos, ami biztos.

Tegnap megcsináltam a klímatisztítást, pollenszűrő cserével. Mivel eléggé posvány szag jött a klímából, így korábban már belefújtam 2 doboz tisztítót, most pedig egy 3-at, ami viszont habos volt, ez úgy tűnt, jobban kitölti a réseket.
Nem meglepő fotó: a régi szűrő gyakorlatilag fekete volt az újhoz képest.

Mit kell még megcsinlálni az autón: a bal oldali fényszóró nagyon lefele világít, pedig már a kézi állítóval is maximumra van tekerve. Ki kell majd szednem a lámpatestet, és megnézni mi tört el benne.
Ha kiolvastam a kódot, akkor meg lehet, hogy kidob egy gyertyacserét, vagy lambdaszonda hibát, úgyhogy az a teendő majd később jön.
Ezen kívül jól szuperál a gép, kezdünk összeszokni.

Zsó @ . Peugeot 406 . 3 fotó . 2 komment

Epigramma

Leírom hát, csak a rend kedvéért.
Kedves öreg autóm végleg megtért.
Alfaamorén volt már hír,
de ez a blog is betűkért sír:
felsikított a gyilkos flex,
vas-marokba szorult a piros fém test.

Alfa 33 1992-2011

Ablaktörlő csere

Gyorsjelentés, csak a napló kedvéért: vettem új Valeo ablaktörlő-lapátokat, és ki is cseréltem gyorsan. Éjjel esőben vezetve bebizonyosodott, hogy a régi bosch lapátok már bizony öregecskék.
Plusz kigyulladt a MIL, azt írja Air pollution error. Majd valamikor kiolvasom a kódot, gyanítom gyertyát kéne cserélni, ki tudja mikor volt... Biztosan égéskimaradást érzékelt az elektronika. Teljesítményben, fogyasztásban nem vettem észre változást.

Teletankoltam mindkét tankot, jelenleg minden olcsóbb itt Ausztriában: a gáz 0,79 volt, a benzin pedig 1,354, ami pillanatnyi árfolyamon számolva 226 Ft-os literenkénti gázárat, és 387 Ft-os benzint ad ki. Tegnap otthon 251-ért tudtam gázt, és 405-ért benzint tankolni...

Tisztán gázüzemmel, nagyrészt pályán 10,2 l/100km-es fogyasztás jött ki, ami ha árban nézzük, 6 l benyának felel meg. Ezzel én azt hiszem boldog lehetek...

Váltóhiba

Bizonyára valószínű eseménynek nevezhetjük - legyen az ok akár Murphy vagy a sors keze - hogy a múltkori, autópályán fogom használni, így ez kíméli a kocsit kijelentésemnek következménye legyen.
Történt ugyanis, hogy a nagyszervíz elvégeztével kiértem ausztriai munkahelyemre, ami Budapesttől mintegy 450 km-re fekszik, majd 2 nap parkolóban állás után, klímatisztítás közben megadta magát a váltó.
Befújtam a tisztítósprét, üresben beindítottam az autót, majd mintegy 15 perc elteltével leállítás előtt 1-esbe akartam rakni. Na ez az a művelet, ami nem sikerült: akadt a sebváltó kar, egyedül a 3-ast vette be gond nélkül, 4-esbe pedig egyáltalán nem ment. Sikerült azért berakni sebességbe, de menetközben is kiderült, hogy itt bizony valami bibi van.
Elvittem egy helyi szerelőhöz, aki a már nyilvánvaló hiba megállapításon túl tett egy ajánlatot, miszerint kb. 2500 euróért hozat nekem egy új váltót, és 1000 euró munkadíjért ki is cserélni. Najó, ha talál bontott váltót, akkor kb 2000-ből is megúszhatom.
Haza nyilván nem mehettem vele, ki tudja pontosan mi hullott szét belül. A kapcsolószerkezetet persze megnéztem, az rendben volt. (2 bowdenes mechanika van a váltókar és a váltón található karok között, 1 választó 1 kapcsoló ág)
Maradt tehát a hazatrélerezés. Szerencsémre az első ember, akit felhívtam, pont másnap reggel indult bécsbe egy autóval, így az utiköltség jelentős részét meg is spóroltam.
A hibajelenségből nyilván próbáltam következteti a hiba okára. Mivel a kapcsoló-összekötő szerkezet jónak túnt, plusz ugye nem is az volt hogy valamelyik síkban nem tud kapcsolni, hanem gyak. csak a 3-as ment, így jött az, hogy belül valami szétesett, eltört, és akad. Következő ötlet tehát a szinkronizáló berendezés volt - erre utalt az is, hogy előfordult már előtte egyszer, hogy 4-be húzáskor reccsent egyet a szerkezet.
Itthon márkaszervízben kiszedték a váltót, szétszerelték, és fény derült a hibára: a sejtés ugyan jó volt, hogy a szinkron körül lesz a hiba, ráadásul a 3-4 is talált, azonban csak egy rugó ugrott ki a helyéről, illetve már el is volt deformálódva.
Így tehát ezt kijavították, összerakták, és most úgy tűnik, megint minden rendben. Irány vissza Ausztriába, immár assistance biztosítással :)

Költségek:
tréler: 340 eur
javítás: 40 000 Ft

Km óra állás a javítás után: 186126 km
Zsó @ . Peugeot 406 . 3 fotó . Szólj hozzá!

Kötelező szerviz

Osszefoglalo az elmult hetrol.
Elkeszultek a javitasok, es az autot ki is probaltam, ugyanis mar Ausztriabol irok, ahova vele jottem ki. Az uton minden rendben volt. Isteni az uttartasa, fantasztikusan kenyelmesek az ulesei, es ha kell, szepen meg is indul.
Egy meglepetesben volt reszem, meghozza, hogy mennyire keves LPG kut van Ausztriaban. Konkretan a palya menten egyet sem talaltam... Uticelomhoz erve tehat mar porzott a tank, az utolso kb 50 kilometeren mar benzinnel kellett jonnom.

Nos tehat nezzuk, mit csereltek ki a szervizben az auton 185184 km-es oraallasnal. Az alkatreszek nagy resze (foleg a fontosabbak) gyari Peugeot alkatreszek, ugy mint a fektarcsak, a vezerles stb.
-Elso-hatso fektarcsa, fekbetetek
-Vezermuszijszett (feszitovel es gorgovel)
-Ekszij
-Motorolaj, olajszuro, legszuro
-Hutofolyadek
-Jobb elso kerekagy csapagy
-hatso lengescsillapitok
-gumikeder a kuszobre
-vizpumpa hazzal egyutt
-jobb hatso futomube kitamaszto rud, mert logott

Kapott vadi uj 205/55 R16-os nyarigumikat (Kumho KU31).

Ebben a formaban vettem at a szervizben. Ezutan jonnek meg az aprosagok majd a heten, mint a takaritas, belso ter, borok leapolasa.
A klimarendszerbe belefujtam 1 tisztitospret, de mivel ki tudja mikor volt takaritva (a pollenszuro allapotabol itelve jooooo regen), igy egy masodik dobozzal is bele fogok fujni.

Ami meg hatravan:
-egyelore nem igazan tudok hosszu listat irni, a kasztnin korben talalhato aprobb nyomodasokat jo lenne egyszer kijavittatni, de ezektol nem dol ossze a vilag.
-Kipufogora kell figyelni, nyilvan korrodal, ahogy kell
-Motorhazteton belul van egy kis rozsdafolt, azt mihamarabb rendbe kell raknom
-Felnit a szervizesek szerint gorgozni kell, mert 4-bol 2 meg van utve, de mivel sikerult kiegyensulyozniuk olommal is frankon, igy ez sem olyan egeto problema.

Autopalyan remekul vizsgazott, 135-os utazoval, illetve a becsi elkerulon levo korlatozassal, nomeg a Becs elotti uszkve 10 km-es dugoval egyutt 10 litert evett gazbol, ami ha az arat szamitjuk, benzines fogyasztasra vetitve egesz kedvezoen alakul:
Itt kint 1 liter gaz olyan 235 Ft-ra jott ki, ami a korulbeluli benzinarnak 55%-a, tehat a "benzines" fogyasztas 5,5 l/100km korul alakul.
Azt hiszem, ezzel elegedett lehetek ;)

Zsó @ . Peugeot 406 . 3 fotó . Szólj hozzá!

A kezdetek

Mielőtt használatba veszem az autót, van vele 1-2 teendő.
Most jönnek tehát a kötelező cserés dolgok, plusz a feltárt hibák kijavítása.
Olajcsere, szűrőcsere, vezérlés kompletten vízpumpával, első hátsó fékbetétek és féktárcsák.
Jobb hátsó futóműnél lengéscsillapító folyik, így mindkét oldali cserés, plusz stabrúd is, mert lötyög.
És még ami előjön a szerelőnél...