Archívum: 2013 (15)

Tevékenységtérkép

ABS jeladó épp időben megjavítva

Tegnap ismét meglátogattam a Peugeot Fábiánt, ahol kicserélték nekem a múltkor elromlott jobb első ABS jeladót egy bontottra. Így ismét nem kell félni, ha nagyot kell fékezni :) Hogy ez mennyire aktuális, és tökéletesen időzített volt, az mutatja, hogy már hétfő reggel budapest felé tartva is hóvihar volt bécsnél, de visszafelé - kedd este - ott már -2 oC volt, és fehérlett minden... ABS nélkül ez már elég veszélyes...

Ezen kívül megcsináltattam az olajcserét is, mert már - ha jól számolom - közeledtünk a 15e km-hez, és még ha az olaj hígul is a sok utánöltéstől, a szűrő akkor is elhasználódik.

Megállapítottam, hogy a téligumijaim már nem fogják kibírni a szezont, 30e km körül elhaláloznak majd, így szerintem januárban kinéz egy új gumi vásárlás.

A kilóméteróra-állás 240100 km a javításkor.

ui. módosítottam a kocsi leírását, ahová az összes szerelési eseményt összegeztem...
Zsó @ . Peugeot 406 . 1 fotó . 2 komment

Hátsó fék felújítás

Október végén ismét meglátogattam a szervizt, hogy rendbe rakják a hátsó féket: így került bele hátra egypár új Brembo féktárcsa, hozzá fékbetét, féknyereg csúszkafelújítás, hogy ne szoruljon, és ráadásként az agyban található kézifékbetéteket is újra cserélték, így most 406-hoz képest egész emberesen tart a kézifék is.

A jobb első ABS jeladóról kiderült, hogy kuka - zárlatot jelez - ám mivel nem volt készleten az alkatrész, így ennek cseréje egy következő látogatáskor esedékes :(

km állásról nincs fotóm, de majd megnézem hol áll most két héttel a szerviz után... és voila, 239 000 km, a szervíz meg kb 5-600 kmrrel ezelőtt volt...

Jön a zimankó

Az elmúlt heteket ABS nélkül töltöm, egyszerűen csodás :)
De sebaj, ma kicsit törődtem az autóval a hétvégi nagytakarítás után. Akkor ugyanis teljesen átporszívóztam, lemostam, letörölgettem, belül is mindent áttöröltem. Ma pedig lekezeltem szilikonsprével az összes kédert, gumifelületet az ajtóknál és a csomagtartónál. Utóbbi helyen már most is ragadós-cuppogós hangot adott, ahogy a két oldal elvált egymástól, mint ágtól a levél. Képzeljük csak el, mi lett volna télen ha belefagy az olvadék... Na de ennek vége: minden kéder csillog, mint salamon töke, de legalábbis jóóó csúszósak lettek...

Kis szilikont adtam az ablakok vezetősínjének is, szegények már eléggé szorulnak.

futómű plusz téligumi

Szeptember 13-ai szervizlátogatás eredménye (235801 km):
  • elől kerékagycsapágyak cserélve
  • toronycsapágyak cserélve
  • jobb elől gömbfej plusz összekötő cserélve
  • bal hátul nem találtak semmi okot a futómű elállítódásra, de téligumikkal végeztek egy futóműbeállítást
  • hátsó féknyereg szorul, bal tárcsa külső oldala alig fog >> szükséges egy  féknyereg csúszka felújítás, fékbetét, tárcsa, kézifék betétjei/pofái (ezt azért még idén rendbe kell hozni)
Sztori: németországban vettem észre, hogy a bal hátsó gumim széle slickre kopott. Na mondom fasza, még a végén meg is basznak a rend szigorú őrei, ha ezt meglátják - arról nem is beszélve, mi lesz, ha esőben kell az Autobahnon csapatnom (kellett...)
Szóval oda pótkerék fel, amit nagyon sajnáltam, mert egy 10 éves, gyári vadiúj, szőrős, continental volt, fájt az érzés, hogy össze kell koszolni, és menni kell vele minimum egy ezrest....

Ezek a Kumhok idén 221160 km-nél kerültek fel, azaz idén mintegy 15 000 km-t futottak. Ez az előző nyárral együtt épphogy kiad harmincezret...igen hamar meghaltak, basszus...Nektek mi a tapasztalat? Kinek mennyit szokott kibírni egy szett?
Zsó @ . Peugeot 406 . 4 fotó . Szólj hozzá!

Defibrilláció

A legutóbbi bejegyzésnél ott hagytam abba, hogy az autó megérkezett a szervizbe hajnalok hajnalán. Akkor még július első htét mutatta a naptár. Reggel néhány óra alvás után én is ott teremtem, és megbeszéltem a szerelőkkel, hogy ott hagyom a kocsit a hétre, nézzék át, én pedig addig vonatozok egyet: lesz időm kiolvasni legalább egy könyvet.

Az eltárolt hibakódok gyújtótrafó gondot jeleztek, de kértem őket, nézzék meg azért a gyertyákat is, mivel még alattam sosem voltak cserélve, és lássuk be nem az autó élettartamára voltak tervezve. Alattam kb 50 000 km-t már futottak, az előző tulaj pedig isten tudja, mikor cserélte őket. Mikor leszedték a műanyag borítást, az olajnyílás melletti gyertya üregében észrevették, hogy ott bizony állt az olaj: a sok-sok utántöltéssel néha elbénáztam a dolgot gondolom, és így ottmaradt... természetesen az olaj remek szigetelő, az átütési szilárdása tisztán kb 125 kV ha jól rémlik, így az nem okozhatta a hibát elvileg... persze nincs ott semmi keresnivalója... A gyeryákat kivették:  mint várható volt, már nagyon csúnyán el voltak öregedve, de repedés nem látszott a kerámián. Az égéskimaradás oka tehát nem volt még tisztázott. Belerakták az új gyertyákat, és ismét 4 hengerrel dolgozott az erőgép.

Megtörtént az olajcsere is légszűrőstül, mindenestül. Ránéztek, hová tűnt a múltkori csereperiódus óta (most kb 14-15e km) az a pár deci hűtőfolyadék, amit utána kellett pótolnom, de nem találtak folyásnyomot sehol, így ez még kérdéses.

Megkértem őket, nézzék már át a kopásjelző vezetékét, sós, latyakos időben miért világít: nem találtak hibát, elvileg magában a fékbetétben nem százas a dolog, de le van tojva. A betétek egyébként még faszantosak.

A másik nagy mizéria pedig a sebességjeladó volt: ez az igazi ok, ami miatt egy hétig ott hagytam a kocsit a Peugeot Fábiánban. A jeladót kivéve ugyanis látszott, hogy a műanyag fogaskerék nemcsak le volt nyalva, hanem egyenesen összeolvadt. Az ok pedig prózai: a difi házán belül a féltengelyről lelazult a fogaskerék párja, és befeszülve a jeladón lévővel megolvadt. Ennek a filléres műanyag alaktrésznek a cseréjéhez tehát ki kellett szedni a diffit, és szét is kellett kapni. Illetve ismét kapott egy új jeladót: reméljük mostmár ehhez soha többé nem kell nyúlni. Mostmár a légzsák mizéria is megszűnt. Hurrá!

Következő hétvégén elhoztam az autót, elugrottam a nem messzi savoya parkba fodrászhoz. Mikor indultam volna tovább, az a csoda fogadott, hogy ismét nem járt az egyik henger. Miután ellilult fejem visszanyerte természeteshez közeli színét, visszahajtottam a szervizbe, ahol gyorsan kicseréltük az egész gyújtótrafót, és hogy előre lelőjjem a poént: a hiba elmúlt. Azóta megjártam Ausztriát, Olaszországot és Magyarországot, és ezalatt a párezer km alatt (kopp-kopp) végre ismét minden oké volt! Persze maga a javítás fájt, mert ez az alkatrész beszer áron 40 000 Ft-ot kóstál... egy egybeöntött műanyagot kell elképzelni, aminek egyik végén csatlakozó, alján fixen a négy gyertyapipa, benne pedig két trafó, azaz kipufogó ütemben is gyújt. Két csavar tartja, így pikk-pakk megvan a csere.

A javításoknál a km állás: 228202 (ehhez mondjuk hozzájön a valóságban kb 500 km, ahol nem ment az óra, de ezt fedje a feledés jótékony homálya)
Zsó @ . Peugeot 406 . 4 fotó . Szólj hozzá!

Bergauf bei Wien

Csütörtökön indultam haza, hogy megnézessem az elmenő sebességjel rejtélyét, plusz ha már ott van a kocsi, kicseréltessem a fáradt olajat.
A bécsi emelkedőn felfelé azonban elment egy hengerben a gyújtás. Nagy örömujjongások közepette megálltam a következő pihenőben.
Leszedtem a hengerfejet burkoló műanyagot, de a gyertyákhoz nem egyszerű hozzáférni, rajtuk van egy nagy egybeöntött műanyag gyújtásegység

tovább menni nem akartam, nyilván egyrészt a katalizátor miatt, de sokkal inkább az a tény aggasztott, hogy ez a motorvezérlő még nem oly intelligens, hogy az égéskimaradást tapasztalt hengerben lekapcsolja a befecskendezést. Ergo az elégetlen, folyamatosan befecskendezett benzin pikk-pakk leoldja az olajfilmet a hengerfalról, a következményeket pedig mindenki mérlegelje magában

amit komolyabb szerszámok nélkül (ill. gyertyakulcs nélkül) esélytelennek tűnt tovább szétszedni. A kijelző az Air Pollution Error vagy valami hasonló hibaüzenetet írta nekem bőszen, a hibatárolóban pedig a már ismert sebességjeladó hibán kívül most egy 'A' gyújtótrafó hiba üzenet is fogadott.

Maradt tehát sok agyalás és telefonálgatás után az utolsó lehetőség: felhívni kedves ismerősömet, akivel pont egy éve találkoztam utoljára.
Ez volt este 8-kor, így hamar kiderült, hogy hosszú estének nézünk elébe: összerakja a szükséges felszerelést, szóval 9 felé indul budapestről, majd ideér hozzám éjfél után, és 4 felé vissza is érünk budapestre. Kis csúszással a tényleges menetidő végül hajszálnyival hosszabb lett: 5-kor köszöntünk el a Móriczon. Egy óra alvást sikerült beleszorítani 24 órába...

És hogy mi történt pénteken a szervizben? Arról majd egy következő alkalommal... de egy biztos: szem nem marad szárazon :)

Ez elment vadászni...

Nos, múlt héten a rendelés utáni második napon már meg is jött az új vezérlőegység (még vannak országok, ahol működik a posta??). Berakás előtt még szétszedtem a csatlakozót is, de a befújt WD40-en kívül abban érdekes módon semmi más folyadék nem volt. Azért áttisztogattam, majd összeraktam mindent.
Légzsák hiba nem volt, viszont sebességjel sem....egészen 1-2 kilométerig, amikor is visszajött!
Na, örültem, mint majom a farkának, bár hamar feltűnt, hogy némi csalás van a dologban: kb. konstans 10 kmh-val a valós sebesség alatt mutat, tehát ha a megszokott 50-60 között megyek városban, az már 60-70, ami egyenes út a tágra nyíló pénztárcához.
Sajnos az események ilyetén alakulása sem tartott örökké, mert hamarosan újra elment a sebességjel, majd mintegy haláltusaként még vissza-vissza jött, de tegnap már egyszer sem működött. Na, mondom, fasza...
Kaptam a szerviztől kapcsolási rajzot a sebességjeladóhoz, de egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ott ment tönkre valami, amikor nemrég cseréltettem ki egy gyári vadiúj darabra...
Mindenesetre ez lesz a következő feladat: lábait megmérni van-e rajta megfelelő test és plusz, illetve csavarozóval megforgatva mozdul-e a mutató...hurrá!
Zsó @ . Peugeot 406 . 1 fotó . Szólj hozzá!

ACU szétkapás

Mivel nem javult a helyzet, így újra kiszedtem az airbag control unit-ot, de mostmár - villanyásszal beszélve - bátrabban álltam neki.
A hátlapját lekapva már látszottak is a beázás nyomai, de a tüskesort megvizsgálva világossá vált a rövidzárlat... (lásd képek)
A zárlat körül a szigetelő zöld lakkréteg fel is hólyagosodott, némi unszolásra pedig csak úgy pattogott lefelé. Az IC-k tetején található nyálka is tiszta buborékos, ami vagy gyárilag ilyen, vagy pedig fel voltak forrósodva, és megolvadt rajtuk a ragasztó. Ezt már sosem tudjuk meg, de ilyen előélettel nem szeretném a légzsákokat erre a vezérlőre bízni a továbbiakban - még a a végén az arcomba durrannak a légzsákok, vagy nem nyitnak ki, amikor kéne...
Mondjuk azért kitakarítottam, és visszaraktam kipróbálni (nyitott ajtóval, teljesen hátratolt üléssel :D ) - bár az airbag hiba eltűnt - de indulás után pár másodperccel a szoftver letilt és eltűnik a sebességjel.
Meg is rendeltem ebayről az új vezérlőt egy osztrák bontóból, szállítással együtt 56 euró, reméljük holnap meg is jön, és minden helyreáll.

Viszont a sok kivett műanyag burkolatot, és a középkonzolt gyönyörűen átsuvickoltam, kitakarítottam, így most szebb, mint újkorában ... minden rosszban van valami jó :) Plusz a kis tárolórekesz ill. a szivargyűjtó rizsszemégőjéhez is hozzáférhetek végre: mivel mindekttő kiégett, így ezeket is cserlélem.
Zsó @ . Peugeot 406 . 8 fotó . 2 komment

Ne igyunk előre kávét a medve bőrére

Milyen remek is volt a hétvége, friss műszakival, letudott vizsgaidőszakkal a hátam mögött!
Ma jöttem haza ausztriába, amikoris az egyik autópálya-pihenőben egy komplett pohár, mintegy két deci kávé beborult középre a pohártartóból a kézifékkar mellé, minek következtében a műszerfalon

rögtön bevillantak a néhány évvel ezelőtti egyetemi autóvillamosság órák, ahol az aktív biztonsági rendszerekről tanultunk. Érdekes egy szerkezet a légzsák, a másodperc töredéke alatt gyorsulást mér, adatokat elemez, döntéseket hoz, és ha kell, egy szemvillanás alatt kinyitja a légzsákot. Emlékszem, tanultunk a jellemző elhelyezéséről is: ütközőzónán kívül, teljesen stabil helyen a merev vázhoz rögzítve, hogy minden gyorsulásértéket pontosan mérhessen. Egy ilyen remek hely a két első ülés között, középen található.

kigyulladt a légzsák hiba felirat, illetve az anyósülési oldal deaktiválva. Gyors megállás, motor leállít, slusszkulcs ki, nézek le jobbra: a mitfahrer légzsák letiltó,engedélyező kapcsolója tölcsérként nyeli a gőzölgő kávét.
Kiszedtem a gombsort, és meg is láttam a lyukon keresztül, hogy a tejeskávé áramlat a légzsákvezérlő elektronikán keresztül folyt le, és ivódott be a kárpitba. Remek.

Hazaértem a kocsival, bár a sebességjel is elment, így csak hozzávetőlegesen tudtam a fordulatszámból, mennyivel megyek. plusz ilyenkor ugye az egyik legfontosabb CAN üzenet kiesése miatt vészüzemmódba kapcsol az ecu, megváltozik a gázpedál-karakterisztika, ami elég idegesítő, meg még ki tudja mi mindent kapcsol le. Mondjuk ezidő alatt legalább nem öregszik az autó, mert nem számolja a megtett kilométereket sem.

Úgyhogy irány az e-bay, lehet vadászni új vezérlőre - 100 euró környékére saccolom a bontottakat. Juppi!

Itthon sógorral gyorsan szétkaptuk a burkolatokat, a vezérlőegység tocsogott a folyadékban. Itt még reménykedtem, hogy hátha, ha kitakarítom a csatlakozót, megszűnik a hiba. Itt jegyezném meg, hogy mégis ki az a címeres ökör, aki egy ilyen fontos vezérlőegységhez tömítetlen csatlakozót rak?! Persze, értem én, hogy beltéri, dehát a pohártartó alatt van közvetlenül....
Szóval a csatlakozófelületen is ott volt a barna trutyi. Kivéve, és közelebbről megvizsgálva több tű töve is megégettnek tűnt, ami barátok közt sem jó jel soha. Azért kitakarítottam, megszárítgattam, hátha jó. Visszaszereltem, akkusaru vissza, gyújtás. Természetesen semmi reakció, csak a lehangoló AIRBAG FAULT hibaüzenet a kijelzőn. De legalább ktiakaríthatom a kárpitot a középkonzol vagy mi alatt. Ójeee!
Zsó @ . Peugeot 406 . 7 fotó . 3 komment

Műszaki vizsga

Mivel június 20-án lejár a kocsi műszakija, így kivettem egy nap szabit, és kerestem egy olyan szervizt, ahol szeretik a gázos autókat. a villámvizsga.hu vagy milyen oldalon találtam a 22. kerületi Kámán autószervizt. odamentem fél 9 felé, gyorsan átnézték, és kiderült, hogy a jobb első futóműben a talpas gömbfej annyira lóg, hogy így nem mehet át a vizsgán. Nosza akkor irány a másik szerviz: peugeot fábián, gyors tanácskozás, van helyük és megcsinálják úgy, hogy délután kettőre visszaérjek a műszakiztatóhoz. Így hát elugrottam az Orczy úti bárdi autóhoz, megvettem az alkatrészt, vissza a fábiánba, ahol nekiláttak. Közben lett egy kis időm, amit a másnapi vizsgára való tanulással tölthettem.
Ezután már simán ment a vizsga, 4 óra felé készen is voltunk...és ma, ha minden igaz, akkor az egyetemen is sikerült jól teljesítenem :)
Kipufogógáz összetétel elemzésnél a kocsi benzinnel és gázzal is gyönyörű értékeket hozott...
A látogatás 227420-as km óra állás mellett volt.
Zsó @ . Peugeot 406 . 4 fotó . Szólj hozzá!

Nyárigumi fel

Visszakerültek a nyárigumik 221160 km óra állásnál.
Zsó @ . Peugeot 406 . 1 fotó . Szólj hozzá!

Ajtószerelés

Pár apróság az utóbbi időkből:
219250 km-nél márc. 30-án kicseréltem az ablaktörlőket és a pollenszűrőt. Az előző, rohadt drága Valeo ablaktörlő alig múlt fél éves, de máris használhatatlanra kopott. Ismerősöm szerint, aki a cégnél dolgozik, ezeket Romániában gyártják, nem kicsit szar minőségben.. hát látom... remélem most a gyári jobban fog szuperálni, amit a Peugeot Fábián márkaszervízben vettem a pollenszűrővel és tartalék izzóval együtt.
2013. ápr. 02. : kerek forduló, 220ezer km
Ma pedig végre kicsit sütött a nap, plusz az óraátállítás is megvolt, így idén először adódott némi lehetőség munka után matatni kicsit a kocsin. A szarul rögzített ajtókárpitnak, és a bal oldalon nem működő tükörfűtésnek néztem utána.
Sajnos valahogy sejtettem, hogy csak kókány előző tulajok léteznek, s ez be is igazolódott: mindkét ajtóból hiányzott pár csavar, a bal oldaliban már el is tört a sín, ami fent az ablakkeretbe csatlakozik, így ezt gyorsjavítottam pillanatragasztóval és silvertape-pel.
A bal ajtóból hiányzik, pontosabban szabályosan ki van tépkedve a vízzáró fólia. aminek mondhatom nagyon örülök. Majd szerezni kell egyet valahonnan...
A tükörnél megnéztem a csatlakozót, megtisztítottam az értintkezőket, és majd meglátjuk ennyi elég volt-e a fűtésnek. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem...
Zsó @ . Peugeot 406 . 2 fotó . Szólj hozzá!

szervizlátogatás

Ma megnézték a Peugeot Fábiánban a kocsit: rosszul diagnosztizáltam a hibát, a féltengelycsuklók ugyanis rendben vannak. Viszont a bal oldalon lóg a gömbfej - bár még nem katasztrófális a helyzet - de azt mondták, hogy ha gebasz lesz vele, akkor könnyen lehet, hogy az egész csonkállványt cserélni kell. Hát ezzel még várunk kicsit...

Lett végre pótkulcs is: lemásoltattam az egyetlen kulcsot, majd feltanították az újat is, úgyhogy mostmár nem kell aggódnom, hogy elhagyom az egyetlen kulcsomat :)

Egyébként átnézték a kocsit, minden okés vele a fentin kívül.
A km óra állása: ~217000 km

Féltengelycsukló

Péntek reggel a parkolóból kimanőverezés közben meghallottam, hogy ropognak a féltengelycsuklók. Az eltéveszthetetlen hang nem töltötte be a füleimben zúgó űrt olyan sikerrel, mint amit a bekapcsolt rádió jelentett volna, dehát nincs mit tenni, 215 ezer kilométer az bizony 215 ezer kilométer... így pénteken ismét szervízlátogatás következik sajnos.
ezen kívül minden oké a kocsival szerencsére...

Időszaki szervíz

Ismét eljött az idő egy kis szervízlátogatásra. Az első pont az olajcsere lett.
Ennek örömére számoljunk utána az olajfogyasztásnak: a júniusi csere 185184 kmnél volt, a mostani pedig 211600 körül. A megtett táv tehát kb 26500 km. Ennyi idő alatt ment bele a motorba 5,5 liter olaj utántöltéssel. Azaz ezer kilóméterre vetítve mintegy 2dl a fogyasztás, ami szerintem még nem horribilis.
A szerelő a peugeot fábiánnál mondta, hogy kb fél liter hűtőfolyadék is hiányzott, de hogy hol folyik, arra most nem derült fény.
Nedves időben hol halványabban, hol erősebben világít az első fékbetét kopását jelző lámpa, ennek is utána néztek: a bal oldali érzékelőhöz tartozó vezeték konkrétan el volt szakadva, a jobb oldalit meg hirtelen meg sem találta a srác, így itt egyelőre csak félsikerek vannak.
Fontos javítás lett még a sebességjeladó kicserélése egy újra, így végre megszűnt úgy tűnik az időnként előjövő idegesítő hiba, mikor rövid időre elmegy a sebességjel, és leesik a mutató nullára, tempomat lelővi magát, és néha még a légzsák hiba is befigyelt.
Km óra állás a szervízbevitelkor: 211xxx