Archívum: 2014 (9)

Tevékenységtérkép

Karácsonyi szerviz

Karácsony előtt ismét eljött az ideje egy kiadós szervizelésnek, ugyanis összegyűlt néhány teendő.
Ezúttal nem a szokott helyen voltam, hanem egy jó ismerőshöz vittem az autót Miskolcra, mivel az ünnepek miatt úgy is arrafelé voltam.

A kijavított dolgok listája:
-a kuplungcsere óta szakadt motortartó bak cseréje
-sebességjeladó csere (néha már le-le esett a sebességjel néhány másodpercre, ami azért volt zavaró, mert ha ilyenkor a tempomat aktív volt, akkor a motor újraindításáig letiltja szoftveresen a használatát)
-motorolaj, olajszűrő, légszűrő, pollenszűrő csere (a pollenszűrő az aktív szenes verzió, olaj a szokásos gyári Total Quartz 9000 5W40)
-első fékbetétek cseréje. Jó sokáig bírta a régi, ami még az új tárcsákkal akkor került bele a kocsiba, amikor azt megvettem. Most végre  felhasználhattam a már hónapokkal ezelőtt a biztonság kedvéért megvett Brembo fékbetéteket (jó drágák voltak, úgyhogy örülök, hogy nem mentek kárba :D )
-ismét átnézték töviről-hegyire a futóművet, rázópadon megnézték a lengéscsillapítók állapotát, de az égegyadta világon semmilyen hibát nem találtak. Ennek ellenére néha hallani egy koppanást, elsősorban kanyarodáskor. Ez továbbra is rejtély marad.

Ami kimaradt: a bal hátsó ablak bowdenes szerkezete megmakkant, félig megy le csak az ablak, majd utána megakad. Erre most nem volt idő, majd valamelyik hétvégén leszedem már az ajtóburkolatot, hogy megnézzem, mi a pálya...

A szervizből 275755 km-es óraállással hoztam el az autót.
Zsó @ . Peugeot 406 . 1 fotó . Szólj hozzá!

Téligumi

A hétvégén szervizben járt a kocsi, mert felszínre került pár orvosolandó probléma:
-a múltkori kuplungcserekor elszakadt az egyik motortartó bak, de a gyári ára valami iszonyat magas - főleg a szakszervizben megvéve-, így kicsit várni kell a cserével, míg megveszem a bárdiban.
-kopogás jön a futóműből kanyarodáskor. Tökéletes alapossággal, tüzetesen átnézték az egész futóművet, fékeket, és semmi hibát nem találtak, csak egy találgatás az eredmény: a kormányműben egy kardáncsukló lehet a ludas, amit így fel kell majd újítani. Mivel veszélyesnek nem ítélték, nekem pedig menni kellett vissza Münchenbe, így ez is maradt most (sajnos).
-a bal hátsó ablakemelő-szerkezetben a bovden lecsavarodott, így az ablak csak félig megy le. Ezt majd valamelyik délután meg kell néznem...
-ránéztek megint a szellőzőventillátorra, mert néha-néha kikapcsol rövid időre, ed ismét nem találtak semmi hibát, eltárolva sincs semmi hibakód.

Egyelőre alkatrész hiányában csak a téligumi került fel 271000 km-nél, és az olajnak töltöttek utána, hogy ismét a maximumon álljon.

Kuplung <3

Régen volt szerelés az autón, szépen tette a dolgát. Az utolsó említésre méltó esemény a legutóbbi olajcsere volt.
Azóta azonban aktuálissá vált 1-2 javítás. A 4. sebességfokozat szinkronja egyre inkább gyengélkedett, egy határozott sebességberakásra már nagyon könnyen recsegtek a kapcsolókörmök. Félő volt, hogy komolyabb baja lesz, így elvittem az autót a peugeot fábiánba budapestre, hogy a szokásos olajcsere mellett a 3-4-es szinkronszerkezetet is cseréljék ki.
Mikor a váltó kiugrott, kiderült azonban, hogy a kinyomócsapágy alatt a tányérrugó lamellái már jócskán el voltak kopva, így egy be nem tervezett kuplung + szerkezet csere is következett. Valóban érezhető volt már a kuplungpedál lenyomásakor, hogy nem tökéletesen simán, hanem kissé akadozva ment, illetve elinduláskor csusztatott kuplungnál is már be-be remegett az autó. Nos, ma is tanultunk valamit, hogy ez minek a szimptómája lehet.
Ezen kívűl a villanyász kolléga átnézte a szellőztető-ventillátorhoz tartozó vezetékezést, csatlakozókat mert néha-néha előfordul, hogy pár másodpercre leáll a ventillátor, majd magától újraindul. Reméljük ez a hiba sem fog ismét előjönni.
Ezen kívül kopogás hallatszott az első futóműből, ami a német utakon még kibírható volt, de azért egyértelműen jelezte, hogy valami nem okés. Ennek oka végül egy, jobb első stabilizátorrúd volt, amit cseréltek egy újra.

Node a lényeg: olyan vajpuha és sima lett a kuplung lenyomása, hogy én ilyet még nem éreztem autóban. Nem viccelek! Le a kalappal a szerelők és az alkatrészek előtt! Csak úgy vigyorogtam, mikor jöttem el a műhelyből ;)
Ezenkívül kívül-belül kitakarították az autót átadás előtt gyönyörűen, ahogy egy márkaszervizhez illik.

A hét elején pedig egy miskolci gázszervizben kicseréltettem a gázszűrőt, így az is rendben van újabb 10k kilométerre.

A kilométeróra állása a javításkor: 266426 km
A javítások kb nettó ára: stabrúd 4200, szinkronkapcs 36000, kuplungszett 35000, olajszűrő 2600, tömítés 4500.
A javításokat átvezettem az autó összesítő adatlapjára is.
Zsó @ . Peugeot 406 . 2 fotó . Szólj hozzá!

Díszléc csere

Valamikor a ködbe veszó távoli múltban meghúztam a bal hátulját a kocsinak, és a díszcsík megőrizte a mély karcokat e nap emlékeként.

Most eszembe jutott, hogy ideje lenne ezt a hibát orvosolni, így ebayről vettem pótalkatrészt, amit gyorsan fel is pattintottam. Érdekes - de nem meglepő - volt látni, hogy a króm díszcsík felülete mennyire durván matt alu kinézetű, míg a műanyag koptatócsík alá bújtatott vége ragyog, mint salamon töke. Egy évtized már megtette a hatását :)

Utána jó alaposan lemostam, átsikáltam a kocsit, mivel az utóbbi két hét mintegy 1500 kilométere látványos koszréteggel fedte már be...

Jobb első kerékcsapágy

Miután az elmólt hetekben elkezdett morogni a kerékcsapágy, ismét megjelentem a Peugeot Fábiánnál. Az emelőn forgatva a kerekeket rögtön kiderült, hogy a jobb első csapágy bizony keményen zúg már, így elugrottam a bárdihoz egy új skf csapágyért, amit a kedves szerelők fel is dobtak a régi helyére. Így ismét csendesen suhan a gépjármű.
Ráadásként a klímát is kitisztították, lefertőtlenítették, mostmár bátra harcolok a hirtelen beköszöntött kánikulával.
Km óra állás: 258466
Zsó @ . Peugeot 406 . 1 fotó . Szólj hozzá!

Szervizlátogatás

Újabb szervizlátogatásra jött el az idő: a hirtelen terhelésre megránduló motor, illetve a hidegen benzinről gázüzemre átállás közbeni rángatásra gyógyírt jelentett a gáz üzemanyagszűrő cseréje. A régiből elég szép adag kosz jött ki a szaki elmondása szerint. A miskolci Autógáz Ásznál voltam a Népkertnél. Megnézte a gázreduktor tömítéseit is, keresve, hol folyik el a hűtőfolyadék. Végül csak egy lelazult csövet talált alatta, így remélhetőleg a csöpögés gondja is megoldódik végre valahára...

Ezen kívűl meglátogattam a Peugeot Fábiánt is, ahol felkerültek az új Michelin nyárigumik, a télik pedig pihenni mennek.
Érdekesség: megnézték a fékbetétek állapotát, amit 95%-osnak ítéltek, azaz szinte újnak. Ez azért öbb, mint 70 000 km megtétele után viccesen hangzik :)
Ezen kívül volt olajcsere, a szokásos, gyári Total Quartz 5w40-re, olajszűrő, légszűrő és pollenszűrő csere.
A km óra állás 254600 km volt.

Klímatisztító zárlat

Tegnap a jó idő közeledtére való tekintettel belefújtam egy flakon klímatisztító sprét a szellőzőrendszerbe. A habot jó sokáig nyomtam annak reményében, hogy az így eljut a klíma radiátoráig is, ahol a bacik tanyáznak.

Az autó azonban látta cselekedeteim hiábavalóságát, és figyelmeztetett, hogy bár az elmúlt héten remek idő volt, azonban a következő napokban átvonuló hidegfront miatt semmi szükségem nem lesz a klímára. Ennek eredményeképpen abba is hagyta a levegőáramoltatás fárasztó tevékenységét, csendben megpihent a ventillátor.

Kezdődött hát a szétszerelési művelet: vajon miért nem jár a ventillátor, és nem kapcsol be a klíma? Hol okozott a tisztítófolyadék zárlatot? Melyik alkatrész égett ki? Kezdtem a biztosítékokkal - itt persze semmi gond nem volt. A ventillátorok kiszerelésével kapcsolatban horror élményeim vannak korábbi autókról, így egyre inkább eluralkodott rajtam a félelem. Legnagyobb meglepetésemre azonban a kesztyűtartó alatti kárpitdarabot levéve egy az egyben ott volt a motor, csupán 3 kis csavar tartotta. Kiszedtem, kitakarítottam, közvetelen akksira kötve kipróbáltuk, és működött. A tápvezetékén ott volt a feszültség is, mégsem ment...próbalámpával kiderült, hogy bár fesz van, de teljesítmény nincs: még a kis izzó sem világit.

Nagy örömködések közepette elindultam Budapest felé - szerencsére a menetszél azért elég szépen fújja be a levegőt, így különösebben nem jelentett gondot az elhalálozott szellőztetés. Az ausztria felé beharangozott esőtől már jobban tartottam, mert a párásodás eléggé kitolhat velem. Két óra kocsikázás után a budaörsi Auchan parkolójában megálltam, gondoltam adok neki még egy esélyt, hátha kiszáradt a rendszer. És voilá: működött!!! El sem hittem :)

Így ért véget egy izgalmas történet a francia elektronika bűvkörében... persze a franciáknak ehhez semmi közük, csak a hülye tulajnak :)

És hogy mi okozta azt az érdekes jelenséget, hogy feszültség volt, de terhelni már nem lehetett a ventillátor elektromos csatlakozóját? Nos, itt valószínűleg a modern technika jeleskedett: a vezérlőegység diagnosztizált egy zárlatot, majd ennek megfelelően lekapcsolta a ventillátort hajtó teljesítményelektronikai kimenetet, amíg az a bizonyos zárlat meg nem szűnt. Magam is fejlesztek hasonló dolgokat a sebességváltó és járművezérlő elektronikákba, de a fene sem gondolta, hogy ez a gyakorlatban is ilyen szépen működik, nem csak a laborban a próbapadon :)

A hazaúton tényleg megérkezett a hidegfront: az induláskori 22 fokból este 9-re Bécs után már csak 2 fok lett, zuhogó eső, néhol hópelyhekkel vegyítve. Imádok ilyenkor vezetni :)

Mellékesen a hétvégi túrázás során átlépte az autó a negyedmillió kilométert: lassan vissza kéne tekernem, ha el akarom adni :D

Szép új téligumi és ablaktörlő

Tél tábornok támadása tehát tényleg megkezdődött, erre felkészülendő

mikor már a negyedik liter abakmosófolyadékot spricceled a szélvédőre, és még mindig csak egy elkenődött világ vesz körbe, azért elgondolkozol, meddig érdemes még húzni az időt

lecseréltem a legutóbbi, 1200 forintos ablaktörlőket egy pár Valeora, amely bár némileg drágább volt, de cserébe ez az új, egy darabból álló konstrukció. Meglátjuk, hogy válik be. A Valeonál dolgozó kolléga tanácsának megfelelően nem Romániában gyártott darabot vásároltam, hanem franciát...

Ezen kívül megérett a gumi is a cserére, kb. 6 mm profilmélység maradt, ami ilyen futásteljesítmény mellett nekem a szezon végéig már nem lenne elég. Helyette megvettem az ADAC teszt szerinti legjobb gumit, a Continental TS850 205/55 R16 H típusát. Mit ne mondjak, szépen hasít :) Meséltem már, hogy az ecseri melletti autóstelepen használtautó nézelődés közben vettem 4k-ért 4 db csodálatos, gyári dísztárcsát? Egyszerűen gyönyörű :) Arra pedig inkább nem vagyok kíváncsi, a szimpatikus eladópáros (öreg fószer, mellette jó harmincas, kissé torz kinézetű leányzó, nagyon meggyőző érvrendszerekkel) honnan szerezte a négy "bontott" dísztárcsát  :/ De elég szép készletük volt. Elmondásuk szerint franciaországi forrásuk küldi nekik. Ki tudja, mekkora maffiahálózat épül a használt dísztárcsák kereskedelmére :)

A cserék 245600 km környékén történtek, a téligumi így 30 000 km-t futott a cseréig.
Zsó @ . Peugeot 406 . 4 fotó . 4 komment