Citroen C5 x7

A 406-os utódja, a hidropneumatikus csoda :)

Óraállás a megvásárlás napján: 131898 km (2015. április)

Szerviztörténet
135311 km, 2015. június: jobb- és bal stabilizátor, olajcsere, olajszűrő, jobb első féltengely kerék felőli gumiharang csere, klímahűtő csere, klíma tömítettségvizsgálat
144367 km, 2015. október: jobb első nappali menetfényizzó-csere
146772 km, 2015. december: akkumulátorcsere Varta E11, ablaktörlőcsere Bosch elől+hátul
147992 km, 2015. december: kettőstömegű lendkerék + kuplung LUK, főtengely- és váltó nyelestengely szimmering csere
155000 km, 2016. április: xenon égők cserélve
159400 km, 2016. május: Váltókulissza csere gyári alkatrészre
161400 km, 2016. június: szivárgó klímacső csere, feltöltés gázzal; első féktárcsák és fékbetétek (Brembo)
171560 km, 2016. október: generátorszíj csere, hátsó féktárcsák+fékbetétek csere (ATE)
171690 km, 2016. október: jobb első féltengely csere gyárira, váltóolaj/csere
174866km, 2016. november: egyik keréknyomásszenzor cseréje új gyárira a téligumiszettben
186050 km, 2017. március-április: nem égett az egyik tolatólámpa, a rendszámtáblavilágítás -> javítva. Középső féklámpa nem ég, be volt ázva, javítva. Bal visszapillantó sötétedő funkció kábel megforrasztva.
186500 km, 2017. április: bal féltengely kompletten csere (utángyártottra) + rezonált a váltó feletti szigetelőlemez, rögzítve
191000 km, 2017. május: bal első kerékcspágy csere (SKF)
201910 km, 2017, október: részecskeszűrő adalékanyag feltöltve 5l
 
Olajcserék
135311 km, 2015. június: olajcsere + olajszűrőcsere
147992 km, 2015. december: olajcsere + olajszűrő, légszűrő, pollenszűrő, üzemanyagszűrő cserélve
171560 km, 2016. október: olajcsere + olajszűrő, légszűrő, pollenszűrő cserélve
186050 km, 2017. március: Inspektion: olajszűrő, gázolajszűrő, légszűrő, pollenszűrő, fékfolyadék csere
208588 km, 2018. február: motorolaj, olajszűrő, gázolajszűrő, légszűrő, pollenszűrő

Gumicserék
136350 km, 2015. június: új nyárigumi Hankook Ventus S1 EVO2 K 117 (CB71) 225/55R17 fel (téligumival vettem az autót, annak nem ismert a futásteljesítménye)
144367 km, 2015. október: téligumik vissza (Michelin Alpin A4), nyári 8017 km-t futott.
160000 km, 2016. május: nyárigumik vissza, téli kuka
174866 km, 2016. november: új téligumi Nokian (nyári a szezonban 14866-ot, összesen kb 23000 km-t futott)
186050 km, 2017. március 31: nyárik vissza (téli  11200-at futott)
201910 km, 2017, október 14: téli vissza (nyári 15860-at futtott a szezonban, összesen 42000 km-t bírt ki. Kuka, újat kell venni tavasszal)

Legfrissebb bejegyzések az autóról

A 3D nyomtató gyakorlati haszna

Sok minden kimaradt a blogról az elmúlt egy-másfél évben. Van pár félig kész poszt is, most mégis inkább egy mai friss sztorit írok meg.
De sajnos nem itt, hanem egy másik felületen:
https://garazsblogcitroenc5.wordpress.com/2018/04/28/a-3d-nyomtato-gyakorlati-haszna/

Itt már nem tudtam képeket és linkeket beszúrni. Sic transit gloria mundi - hol vannak már a kispókos idők. :(
Zsó @ . 5 komment

Visszapillantó javítása

Sziasztok!

Rég nem jelentkeztem poszttal, pontosabban van pár félkész, ami befejezésre vár.
Tegnap megvolt a szokásos olajcsere, szűrőcsere (motorolaj, gázolaj, lég- és pollenszűrő), fékfolyadék-csere, plusz felrakták a nyárigumikat. Muszáj volt szervízben csináltatni, mert tavaly már eléggé ráztak nagy sebességnél, így ki kellett őket centrírozni.

Ma pedig ránéztem egy hibára, ami a karácsony környéki -15 fokokban jött elő, nevezetesen a bal visszapillantó nem sötétedett automatikusan. Gyanítottam, hogy az állandóan ki-be hajló tükrök miatt fáradt el egy vezeték, a nagy hidegben amúgy is ridegebb minden.
Végül úgy néz ki, szegről-végről igazam volt, hisz kábelprobléma volt. Bár egy elvileg nem mozgó részen: a tükörlap alján korrodált el a forrasztás, nem is volt könnyű újra megfolyatni rajta a cint. Bele kellett pótolnom egy újabb vezetékdarabot is, mert a régi teljesen bepatinásodott. Némi legózás után sikerült is összerakni :)

Most viszont ismét működik minden, na jó azért pár apróságot leszámítva:
-be volt ütemezve mára a bal féltengely csere, mivel kattog (oka az, hogy sokáig nem vettem észre, hogy elszakadt gumiharanggal, és így kenés nélküli féltengelycsuklóval jártam), de a megrendelt alkatrész nem passzol, így jövő héten újratábla
-szólt a szervizes, hogy nem ég a középső féklámpa, oka ismeretlen...

Mindig van mit csinálni :)
Zsó @ . 9 fotó . 1 komment

Újra működik az ismét elromlott klíma

Ismét elromlott?! No, amennyire borús a cím, annyira jó a vége: a tél folyamán kilehelte a lelkét a klíma, így visszatértünk ahhoz az állapothoz, mint mikor megvettem a kocsit.
Ha már úgy is két hetet szervizben állt a kocsi, megkértem őket, nézzenek rá a klímára is. Jött a nagy  sóhajtozás, hogy a kompresszor halott, cserélni kell két csillió forintért, vagy felújítani egy csillióért, de igazából most erre nem érnek rá, majd legközelebb.
Elvittem inkább a müncheni Citroen szervizbe ismerőshöz, aki - miközben kicserélte az első féktárcsákat, és fékbetéteket - megtalálta a hibát is: az egyik cső, amiben a gáz áramlik (vagy ott épp folyik, ki tudja) repedt, így ott ereszt a rendszer. Megrendelte a cseredarabot, következő héten pedig beszerelte, és láss csodát, a gázzal feltöltés után már hűt is, ahogy kell.
Minden jó, ha a vége jó :)

Km óra állás: 161400
2016. június
Zsó @ . 1 komment

Kényszerpiehnő a Bajcsy-Zsilinszky úton

Egy elfeledett, májusi történetet elevenítek most fel. Nem volt túlzottan vicces történet, de azért nem kell kiküldeni a gyerekeket a helyiségből. Bár a szívásfaktor jelentős.

Egy szép tavaszi délután kocsikáztam Budapesten. Tökéletes idő, még jobb hangulat, hisz kezdődik a hétvége, én meg Budapesten tölthetem el azt. Semmi stressz, semmi kötöttség, csak lazulás. Hittem még ekkor.
Kisebb torlódásba futottam a Nyugati felé menet, láttam, hogy csak a második zöldön fogok átérni. Mikor a lámpa szabadra váltott, egyesbe be, nagy gáz, hogy be tudjak sorolni a megszűnő sávból, majd húztam is be kettesbe, hogy tovább gyorsulhassak.

Azaz, hogy csak húztam volna. Mert a váltókar egyszeriben szabadon lengett, ellenállás nélkül mozgott előre-hátra. A hirtelen jött szituációban, besorolás közben nem értettem mi történt, csak az a cél lebegett a szemem előtt, hogy gyorsan - a megmaradt lendülettel - lehúzódjak jobbszélre. Persze aki elé bevágtam, az nem értette, miért csinálom, így vidám dudaszóval értékelte ezt a húzásomat.
Huston we've had a problem. Megállva már ki tudtam próbálgatni, mi történt, és tisztább lett a helyzet: a sebváltó egyesben maradt, és a vátókar csak lifegett. Na vajon az összekötő bowdenek egyike szakadt el, vagy csak kiakadt a rögzítése? Nagy erőhatás nem érte, szakadó hangot sem hallottam, így az utóbbiban reménykedtem.

A gépháztető alá benézve persze kiderült, hogy esély sincs felülről elérni a bowdenek csatlakozási pontját a váltón, így maradt a segítségkérés, ami aztán két frontról érkezett: egyrészt hívtam öreg barátaimat az ADAC-nél, másrészt hívtam a közelben lévő barátomat, @Mukit.
Az ADAC-sek nem hallgattak rám, és a tréler helyett először csak egy szervizkocsit küldtek, aki mintegy 40 perc múlva megérkezett, hogy ő is megállapítsa, hogy így nem lehet hozzáférni semmihez, így el kell szállítani a kocsit.



Azt a kocsit, ami a hétvégi utazás miatt tele volt cuccal, többek között egy rekesz jóféle bajor sörrel, amivel gyorsan kezdeni kellett valamit.
Közben Muki is megérkezett, így átpakolhattunk hozzá, és együtt próbáltuk elütni az újabb unalmas 30-40 percet, míg megjött a tréler, ami aztán elvitte a kocsit.
Ezután már nyugodtan fröccsözhettünk egy jót a nagy ijedtségre...



A sztoriban itt jön az igazi csavar: hétfőn kiderült mi is a baj pontosan. A bowdenházakat egy műanyag karima segíségével lehet a váltókulisszához ill. a váltón lévő konzolokhoz rögzíteni, ezek egyike tört el, így nem lehetett az egyik bowdennel mozgatni a választókart. Viszonylag fiatal autó, bontóban nem találtunk alkatrészt, maradt a gyári eredeti. Azért a gyári, mert olyannyira nem jellemző a meghibásodása, hogy nincs belőle utángyártott. Ilyen az én szerencsém. Az új váltókulissza+3 bowden egyben beszerzési áron 84000 Ft-ba kerül. Bárcsak fröccsre költhettem volna ezt a pénzt inkább :)
Ámde, hogy a pechszéria folytatódjon, kiderült, hogy az alkatrész nincs raktáron, így várni kell rá. Hétfőn azt írta a rendszer, hogy kedden ott lesz, kedden, hogy szerdán, szerdán pedig ismeretlenre módosult a szállítás időpontja. Nekem közben persze dolgoznom kellett volna, így az ADAC jóvoltából hazarepültem Münchenbe, majd egy hét múlva, mikor végre megjött a hőn áhított alkatrész, elmentem a kocsiért.

Azt hiszem, a klasszikus megjegyzés erre az autóra sem lesz már igaz: sosem hagyott még cserben. Hmm.


Zsó @ . 4 fotó . 1 komment

Elfeledett kuplungszerviz és xenoncsre

Teljesen elfelejtettem dokumentálni a karácsony környékén történt szervizelést, pedig nem apróságot kellett cserélni:
új gyári LUK kettőstömegű lendkerék és kuplung szett került be, plusz ha már úgy is kint volt a váltó, kicserélték a főtengelyszimmeringet és a váltó nyelstengelyénél lévő szimmeringet is. Plusz a jobb oldali kerékfelőli féltengely gumiharangból is felkerült egy új, mert  lecsúszott ismét. No és persze olaj+minden létező szűrő cseréje.

A jelenben pedig kiégett a bal első xenon izzóm (vagyis átment rózsaszínbe és halványba). De egyébként is érszrevehetően halvoványabbak voltak a fénykévéim, mint a többi autónak. Mint kiderült, a xenon az éllettartama végére akár 50%-ot is veszíthet újkori fényerejéből. És ami még érdekes, hogy tényleg a megadott élettartam végén halt meg az izzó. 50 km/h-s átlagsebességet feltételezve 150000 km-es futásteljesítményig kell bírnia az izzónak, ez pedig most 155000-nél ment tönkre. Óramű pontosság, ezt már nevezem :D
(utólag megnéztem a kocsiban és teljesen véletlenül az elmúlt 9999 km-re 50 km/h-s átlagsebességet ír a műszer, de mikor számoltam, akkor csak tippeltem :D ).

Na első nekifutásra, tudván, hogy az ív begyújtásához nagyfesz kell, és utána is cirka 80 V szükséges a fenntartásához, gondoltam kicseréltetem az égőket szervizben. Citroenéknél azonban szép ajánlattal várnak: egy darab új égőt 188 euróért veszejtenek, így szépen ki is sétáltam, amazonról megrendeltem kettőt 130-ért, majd mintegy 3 perc alatt kicseréltem mindkettőt a kocsiban. Kellems meglepetés, mennyire könnyen hozzájuk lehetett férni.
Zsó @ . 2 komment

Koccanás és miniszerviz, avagy lehullott az első hó

Mozgalmas volt az elmúlt egy hét: egy balfasz koccanással sikerült elkezdenem a hétvégét, majd akksit vadásztam, és ablaktörlőlapátokat cseréltem.

Történt, hogy szombat reggel egy Regensburgban töltött éjszaka után útnak indultam Nürnbergbe. Még a felkelő nap fényében, ragyogó kék ég alatt indultam, de - viccen kívűl - perceken belül, hogy az első karácsonyi dal megszólalt a rádióban, elkezdett szakadni a hó egy konstans mínusz 1-2 fok mellett. A karácsonyi zene rendben is van, lévén advent első hétvégéje volt.
Mire Nürnbergbe értem, már mindent fehér lepel borított, az a tipikus már-már latyakos, de istenien hógolyóvá gyúrható hó, amit a délelőtt folyamán még kihasználtunk persze egy kisebb hócsata formájában.

Mintegy 50 méterre úticélomtól, már gyak. egy belső udvarban a jól megszokott utolsó kanyarral találtam szembe magam: egy derekas 90 fokos szűk forduló, amit tényleg csak lépésben lehet bevenni. Na itt gondolt egyet az autó, és nem az elfordított kerekek irányába ment, hanem szépen egyenesen tovasiklott, pontosan bele az ottlakó garázsába. Nem volt nagy sebesség persze, de mégis átéltem az a rövid pillanatot, amikor lelassul az idő, felfogod mi történik, és mivel nincs már ráhatásod semmire, így már csak várod az ütközést, és már kezded is szidni az eget, meg magadat...



Sajnos pont a garázskapu melletti fal élét találtam el az autó közepével, így szép élt hajtogattam a rendszámtáblába, és be-, majd kirugózott a lökhárító. Na legalábbis az a része, ami műanyagból van. Mert amikor a fal éle elérte a motorháztetőt, az is elkezdett behajolni, csakhogy az úgy is maradt ;) A fene vinné el ezt a fizikát. Na lényeg a lényeg, nagy probléma nem történt, pár műanyag fül eltört persze a takarólemezen, ill. meg kell majd javítani a motorháztetőt, ill. felpolírozni a karcolásokat, de itt meg is áll a a dolog. Az elrepedt rendszámtáblakeret helyett vettem egy újat, a rendszámot magát meg kikalapáltam, hogy ismét pofás legyen.



És hogy mi lett a garázskapuval? 3-4 elem megsérült rajta, egy görgő belül kiugrott a helyéről. Magyar emberként kb. legyintettem volna, meglazítom a görgő felfogatását egy 13-as kulccsal, visszarakom a görgőt a a sínbe, meghúzom a csavart, és passz. Na de nem így megy egy német tulajnál. Az persze rendben van, hogy rendesen megjavíttatja, elvégre is ezért vagyunk biztosítva, de nem mert hozzányúlni, megnézni, hogy kinyílik-e még, mert mi van, ha... na mindegy, nem vagyunk egyformák...



Ezen kívül szintén ezen a napon - mivel kint éjszakázott a kocsi, és nem a legmelegebb az időjárás már, vasárnap este már nem indult magától, bikázni kellett. Már korábban is feltűnt, hogy gyengélkedik az akksi, ill. az utóbbi hetekben reggel azzal az üzenettel fogadott, hogy az energiatakarékos mód bekapcsolt. És valóban, mintegy 2 óra vezetés után másnap reggel megmérve épphogy 12,5 V üresjárási feszültséget produkált. Na körbejártam a boltokat, autóalkatrészeseket stb. de horror áron mérték még a noname akksikat is, egy Bosch pedig kb. 200 € lenne. Így hát a jó öreg amazon.de-hez fordultam, ahonnan 85 €-ért (mínusz 7,5 ha visszaviszem a régit) meg is rendeltem egy Varta E11 akksit (atu-nál ugyanez a típus 136 € lett volna). Ezt ma be is pattintottam a kocsiba, és még így nem teljesen töltötten is százszor szebben indul a kocsi. Azt hiszem a régi már nem tudta leadni az összes 720 A-t indításkor, amit büszkén hirdet a címke rajta. Szépen megtisztítottam a kontaktusokat, és bekentem őket a csodás nevű Batteriepolfett-tel, hogy lehetőség szerint ne korrodáljanak el/össze.



Plusz rettentően idegesített az ablaktörlők maszatolása, bár mindig elfelejtettem újat venni, mert olyan ritkán esett az eső az elmúlt időszakban. Most viszont végre ezeket is megvettem (szintén internetről: egyrészt persze az ára miatt, de pl a hátsó 250 mm-es hosszt 3 alaktrészkereskedőt végiglátogatva se találtam sehol offline). Így szép új Bosch lapátok kerültek előre és hátra is, úgy törölnek, mint az álom. Egy lehúzás után, mintha üveg sem lenne előttem. Szuper.
És nagyon tetszik a csere módja: ha lekapcsolod a gyújtást, majd rányomsz a törlésre, akkor kinyílnak a lapátok, és megállnak az A oszlopok mellett párhuzamosan. Utána ha kikapcsolod a törlést, először a jobb oldali, majd a bal oldali áll vissza alapállapotba.

Mindez történt az Út 146772. kilométerénél.

További kommentek a lenti képek alatt.
Zsó @ . 16 fotó . 2 komment

Fényérzékeny visszapillantók javítása

Majd' fél év után rászántam magam ma este, hogy utánanézzek, miért is nem működnek a fényre sötétedő visszapillantó tükrök.
Az alapállapot az lenne, hogy a belső visszapillantón lévő "Auto" feliratú gomb megnyomásával bekapcsoljuk a rendszert, amit ő egy megnyugtató, haloványan derengő zöld LEDdel jelez vissza nekünk.
Ekkor a belső tükörben lévő hátrafele és előrefele néző szenzorok segítségével igény esetén lesötétíti mind a 3 visszapillantót, hogy a tisztelt sofőr ne vakuljon meg, amikor egy rosszul beállított lámpás/kókányolt xenonos stb. autó jön mögötte.
Ebből a következő működött: semmi :)
A biztosítéktáblánál kezdtem: olvadóbiztosíték érintetlen, plusz van rajta akkufeszültség.
Majd jött a nagyobb szenvedést okozó rész: a belső tükör környékének megbontása, hogy ott is méricskélhessek egy sort. Na a műanyag burkolatok nem adták könnyen magukat. Mint végül kiderült, minden alkatrésze pattintós, így csupán egyetlen csap eltörésével siekrült leszednem az összesen 3 részből álló burkolatot, ami a fény/esőérzékelőt és a tükör konzolját takarja.
Nem is kellett nagyon tovább méregetnem, hamar meglett a gond okozója: a tükörhöz menő kábelköteg kidörzsölődött.

Egy kábel (fekete) teljesen elszakadt, egy másik (lila) pedig félig. Szerencsére semmi ráhagyás nincs a vezetékhosszra, így elég macerásnak ígérkezett a javítás. A képen már kicsit továbbcincáltam a szigetelést...

A beltéri lámpaegység felől szalagkábelen érkeznek a mindenféle vezetékek, amelyek egy része az eső- és világosságszenzorhoz megy, másik fele pedig a tükörhöz. A tükör alumínium konzoljában, ami azt az üveghez rögzíti, található egy csatlakozó. A csatlakozótól a konzol üregén át a tükör belsejébe már hagyományos kábeleken vezet az út.

Ez a konzolba beágyazott csatlakozó, amibe a szalagkábel végén lévő csatit kell dugni. Alul pedig a kábelköteg, ami bemegy a tükör belsejébe az elektronikához. Bal lent az az élénkzöld homályos valami pedig az előre néző fényérzékelő dióda. Véleményem szerint azért van ott, hogy csak akkor sötétítsen a tükör, ha szemből kellően sötét van (éjszaka), míg hátulról direkt reflektorfényt érzékel a másik dióda.

A kábelköteg tisztességesen be is van húzva egy védőburkolatba, ami gyak. egy zsugorcső minőségű és állagú valami. Az alu konzol sorjás élén a folyamatosa rezgés miatt ez dörzsölődött ki először. Kár, pedig látszik a mérnökök akarata, hogy fixen tartsák a kábelt: több helyen le van szorítva kis tüskékkel. Ám lehet, hogy épp ez a fixálás okozta a kidörzsölést: így sikerült a kábelt a sorjás élhez is odaszorítani.

A rövid kábel és a szükős hely miatt jó lett volna leszedni az egész tükröt, hogy rendesen megszerelhessem a kábelt, ám az istennek se találtam semmi leírást, hogyan kell leszedni a tükörtartó konzolt. Próbálkoztam pedig becsülettel német, angol és francia nyelven is, képkereséssel, mindennel... Az egyetlen dolog amit elértem, hogy egy kép óvatosságra intett, mert látszott, hogy a feszegetés hatására a konzol körül eltört a szélvédő. Na ez meg úgy hiányzik nekem, mint üveges tótnak a hanyattesés, így a helyi operáció mellett döntöttem, és nagy kínkeserversen betoldottam két rövid vezetékdarabot, majd csupán szigszalaggal tudtam leszigetelni. Pedig adta volna magát a zsugorcső, de képtelenség lett volna.

Ez a konzol...balra fent látható a szélvédő, jobbra a lógó műanyag burkolat mögött a visszapillantó-tükör (picit látszik a gömbfej, amin a tükröt állítani lehet).

Ha esetleg valaha rájövök, hogyan kell leszedni a tükröt (megkérdezek alkalomadtán egy szervizt), akkor megcsinálom majd normálisan. Addig marad a szigszalagos fixálás...

Viszont a gyújtást ráadva felfénylik a visszajelző led, és könnyek szöknek a szemembe az elsötétülő visszapillantók láttán :)

A sötétített zóna :)
Zsó @ . 4 fotó . Szólj hozzá!

Téligumis fogyasztásparadoxon

Nos, újabb szezon telt, el. Vége van a nyárnak, hűvös szelek járnak... felkerültek múlt hétvégén ismét a téligumik egy jobb első nappali menetfényizzó-csere keretében az Úr (ja bocs Út) 144367 km-énél.
És most jön az érdekesség: az ebben a szezonban 8000 km-t futó Hankook nyárigumik meglepően szarul teljesítettek: a korábbi téligumis 6,1 l/100km-es átlagfogyasztást erősen túlszárnyalta a nyári futás: az utolsó 4259 km alatt 53 km/h-s átlaggal 6,9 l-re jött ki. Ez minimum meglepő, azt a tényt figyelembe véve meg kifejezetten sokkoló, hogy 7 liter alá csak óvatoskodó vezetéssel tudtam bekerülni, míg a téligumis eredménynél nem nagyon figyeltem oda a vezetési stílusomra, legalábbis nem jobban a szokásosnál. Hát hallott már valaki olyat, hogy télivel kedvezőbb a fogyasztás? Mivé lesz ez a világ?

Első magyarázatom az volt, hogy biztos a nagyobb sebesség az oka (bár ez az átlagsebsségben nem mutatkozik meg). Mert mégis jobban nyomja neki az ember 25+ fokban az Autobahnon, száraz, sima aszfalton. Nem ritkán közlekedek nyélgázhoz közel, ha a forgalom engedi.

Ez mindeddig rendben is van, de az igazi meglepetés most következett: visszaraktam a régi jó téli Michelineket, és a fogyasztás azonnal visszaesett 6,0 literre. WTF? - mondhatná az értő műolvasó. Számomra ez pedig annyit jelent, hogy elég egyértelmű lett az ok-okozati összefüggés.

A megállapítással azért vártam másfél hetet, nem akartam ugyanis elsőre hinni a szememnek. Viszont miután most hétvégén megtettem egy hosszabb autópályás utat, és a 150-160-as tempomat, és az esetleges ezt is meghaladó gyorsítgatások ellenére is majd 1 literrel volt az út átlaga a nyárigumis fogyasztás alatt, már elhittem, hogy itt nem a lábam okozza ezt a különbséget.

Tehát a konklúzió: 0,8 literes fogyasztáskülönbséggel simán megéri a legdrágább gumit venni, és nem spórolni: átlagos 30k km-es gumiélettartam alatt 1,1-es dízelárral számolva mintegy 260 eurót spórolhatok a Michelinnel a Hankook helyett, míg egy 4 gumis szett árában olyan 120 euró a különbség (110 vs 130 euró ;) .

Ti gondoltátok volna, hogy ilyen nagy fogyasztásbeli eltérés lehet két gumi között? Én mindig abban a tudatban voltam, hogy max 1-2 dl-ről beszélhetünk...
 

Disclaimer: a gumik azonos méretűek (szélességre, mindenre), és a guminyomás is végig az előírt 2,4 baron volt. És nem is cipeltem a nyár során megállás nélkül 4-5 cementeszsákot folyamatosan magammal :)

Zsó @ . 5 komment

Klíma kipipálva

Újabb szervizkör volt a hétvégén, aminek a legnagyobb eredménye, hogy végre működik a klíma a kocsiban :)

Ezen kívül három apróság volt még: 
-kiégett a jobb első nappali menetjelző, ezt kicserélték (csak lökhárító-leszedéssel lehet hozzáférni)
-a hátsó kipufogódob fölötti hőtükör lógott, berezonált, ezt kellett rendesen a helyére rögzíteni
-a féltengelyen lévő gumiharang, amit két hete cserélek, nyomta ki a zsírt, mert rossz bilincset raktak rá. Most ezt is kicserélték.

Kilométeróra-állás: 137310 km

Zsó @ . 1 fotó . Szólj hozzá!

Nyárigumi-csere

Végre megfelelő lett a csillagok állása ahhoz hogy én, a régi gumik felnin, az új gumik, és a szerelő is elérhető legyen.
Így ma felkerültek az új nyárigumik a felnikre, majd az autóra.
A gumik, amiket végül választottam: Hankook - Ventus S1 EVO2 K 117 (CB71) 225/55R17 97 Y
A koreai márkát nem próbáltam még sosem, de az ADAC (és egyéb) teszteken jól szerepelt, és nem utolsósorban azért olcsóbb, mint a Michelin vagy Bridgestone. Ebben a méretben a francia 140 €/db lenne, ez meg 105 volt, ami azért így sem kis összeg. Még szerencse, hogy nem egy X6-ost vettem ;)

Ezekben a felnikben működik mind a 4 nyomásszenzor, így ez a hiba sem fog előjönni mostmár a műszerfalon.
Az óraállás 136350 km.

Ezen kívül körbenézte az autót a szerelő, és pár javítanivaló csak került a következő alkalomra:
-kiégett a bal oldali nappali menetjelző (izzót meg is rendeltem, mert a gyári 50€-ba fáj, ebayen találni 20 körül). A cseréhez - hacsak nincs extra kis kezed - le kell szerelni a lökhárítót. <3 modern autók :)
-a hátsó kipufogódob feletti hővisszaverő-lemez lóg, zörög. Újra fel kell fogatni
-a frissen kicserélt gumiharang fossa a zsírt, új bilincset kell rárakni.

Felírtam a téligumis fogyasztást: 2000 km alatt 58 km/h-s átlagsebességgel 6,1 l/100km-re adódott. Meglátjuk a nyári gumi változtat-e ezen valamit. Mindenesetre több, mint 1,8 tonnás önsúly mellett nagyon elégedett vagyok ezzel az értékkel. Pedig itt azért lehet neki nyomni, nem kell 110-130-cal gurulni ;)
Zsó @ . 1 fotó . 1 komment