Fiat 126p 650E

1987-es régi műszerfalas, fehér gépezet. Frissen ki lett kasztnizva és festve. Friss műszakival :P
Szemezés XD 666...sátáni állás :D (fiatal a kocsi? fúrógép? :P )

Legfrissebb bejegyzések az autóról

2009.03.03. Kedd

Nos, AQQ földi élete végéhez közelít, legalábbis, ami a hivatalos életet jelenti. Azonban teljes erővel dolgozok rajta, hogy a bontás csak papíron történjen meg, a valóságban az enyém maradhasson a gépsas. Valakinek valami ötlet, hogyan lehetne ezt megoldani (Miskolcon v. környékén leginkább)?

És akkor a lényeg: egy lépést már megtett a kocsi az öröklét felé: a zöldkártyája soha sem fog lejárni! :) Most vettem észre, a papírjait nézegetve ...

Vivát Polák, Vivát zöldkártya!
Zsó @ . 1 fotó . 2 komment

2008.10.03. Péntek

Gyönyörű esős reggelre ébredtem. Mi mást csinálhatna ilyenkor a hülye egyetemista, mint nekiáll kocsit szerelni :)

Ugye ott jártam, hogy motor kint van... Na tegnapelőtt kiszedtem a váltót is, minek tengelyét kézzel megforgatva már hallani lehet valami rendellenességet. Tekintve, hogy egyrészt sose szereltem még váltót, másrészt van egy komplettem a '79-es kúposban, nem igazán gondolkoztam rajta, hogy mi legyen...csere. Azért leszedtem a fedelét, s láttam, hogy a kis fogaskerék eléggé ledarált, de így első ránézésre semmi durva hiba. ezek után még utána kellett járnom, miért ereszti a motor az olajat a hátsó főt.szimmeringnél, plusz a lendkereket is le kellett cserélnem, mert az előző önindító bele-bele darált. A hátsó szimmering rendben volt, csak a csapágy és a blokk közötti tömítés újult meg, remélem ezzel a hiba elmúlik. Kapott a kocsi új lendkereket és kuplungtárcsát is, majd az egészet összeraktam.

Nosza ma reggel nem bírtam aludni, így már 7 előtt kint álltam a két kocsi között a szakadó esőben. Kisebb szenvedés után fellőttem a sörsátrat, és nekiálltam kivenni a pirosból a váltót. Tekintve hogy 5 évnél régebben áll már kint, ez annyira nem volt egyszerű feladat, de azért megoldottam. Miután kiszedtem, nekiálltam letisztítani mindenek előtt. Blokktisztítóval átfújtam, átkeféltem és slaggal lecsaptam. Kb. a 3. ilyen művelet után már alig volt rajta valahol kosz. Utána belenéztem, minden oké, még valamennyi olaj is volt benne. Ezt szépen leengedtem, átmostam a rednszert. és feltöltöttem friss anyaggal :) Láttam rajta, hogy örül neki... A váltón még az abróbb tisztogatások, zsírzások után több tennivaló nem akadt.

Na de ezek után benéztem a motortérbe, ahol vééégre volt egy csomó hely, így sokmindent meg tudtam csinálni. Kezdve a tisztogatással...Aztán a fűtéscsövem volt lelazulva, azt fogattam fel rendesen. Szerencsére többé már nem fogja rángati a bowdenes önindító, így remélhetőleg stabil marad. Találtam egy meglepő dolgot, ami saját hanyagságom következménye: a benzintank 1 csavarját alátét nélkül raktam fel. és így az anya átugrott a lyukon... meg még sok-sok apróságot megcsináltam.

Apróbb szívásokkal visszaraktam a motort, váltót, pöccre indult is a kcisike, és némi kulissza állítás után egész türhetően vált. Sajnos azonban észrevettem, hogy a 2-es szinkron nem épp tökéletes... na mindegy...

És egy kis update: most mentem vele egy rövid kört, amihez már ugye világítás is kell... és bakkanókban el-el halványul a lámpa fénye, szóval valahol valami letestel.... de mi?!?!?! kicsit idegesít.... pitsába


Zsó @ . 1 komment

2008.09.26. Péntek

No akkor nézzük a mai nap termését: hibakeresés  ezerrel, lehangoló eredménnyel...

Tehát a gondom a következő volt: elinduláskor némileg darált a nemtudomhogymi, de üresben is kezdett később, kinyomott kuplungnál viszont nem. Menet közben 1,2 ahol hallani lehetet, de nagyrészt csak 1-ben. Természetesen így röviden leírva már egyértelműnek tűnik, hogy a váltóval lesz valami... na de nézzük az elejétől.
A gondok ott kezdődtek, hogy a régi, bowdenes önindítóm rendszeresen darált indítás helyett. A fenti csörgéses probléma ezek után kezdődött csak. Emlékeztem rá, hogy mikor beraktam egy éppen aktuális meghalása után az önindyítót, annak már elég jelentős axiális holtjátéka volt. A daráló hang pedig éppen arról érkezett, logikusnak tűnt tehát, hogy a sok darálós indítás és a holtjáték miatt a lendkerék ér össze néha az önindító kis fogaskerekével... az aktuális tünetek miatt ebben annyira biztos votlam, hogy vettem is egy kulcso önindítót, amire már amúgy is régóta vágytam. Így ez a héten beszerelésre is került. Azonban természetesen a zörgés nem szűnt meg...

A történet párhuzamos szála meg ezzel kezdődik, ugyanis néha az új önindító sem húz be eléggé, hanem elpörög a lendkerék mellett. Így most kivéve hever az asztalon, további vizsgálatora várva. Ezért kérdezném is hozzáértőket, hogy normális-e, hogy ennek is a tengelye elől, amin a fogaskerék van, mozogni tud kb 3-5 mm-t, illetve hogy nem húz be tökig, csak kb 2/3 úton mozdul el a fogaskerék, mikro kivéve próbálom satuba rakva, ill. mikor bepörgött, visszábbmegy olyan félútig. Mikor leveszem a feszt, akkor meg visszahúzódik alapállapotba.... (?)

Na de vissza a hibakereséshez. A szervízkönyvben azt a tanácsot kaptam, hogy rakjam be az önindító és a váltó közé azt a kb 0,8-1 mm-es távtartó lemezt, ami állítólag alap dolog, de nekem sose volt... na hát ez a próba kedvéért úgy lett emgoldva, hogy kapott a 3 csavar 3 alátétet. Természetesen így is megmaradt a recsegés,de akkor éppen kevésbé. Ezek után a vastagabb rugósalátét került fel, hasonló eredménnyel.... közben elment a nap fele már. Ezután kezdett világossá volni, hogy nem itt van a gond. Önindító vissza rendesen, vegyük le az ékszíjat. Ez sem hozott felüdülést, nem a gencsi csapágyas, nameg igazából a hang sem onnan jön, inkább a lendkeréktől... De azért meg kéne nézni, nem főtengyel csapágy-e vagy valami egyéb durva hiba.
Olaj le, olajteknő le, vizsgálódás 4 szemmel (gyk. ketten :D ), de úgy tűnik a motortérben minden rendben...
Na jólvan mondom, vegyük ki az önindítót és toljuk be a kocsit, ezzel biztosan kizárjuk a dolgot.....hát csodák csodája, önindító nélkül is zörög.... ekkor kezdett fájni a fejem, hogy a maradék lehetőség a kupluntárcsa tört és annak darabjai, vagy a váltó.....
Nosza, motor ki (már du. 5 felé vagyunk, az mr3-on a 13. híradót hallgatom) kuplung le... minden oké.... erre váltó üresbe, megforgattom a tengelyt és voila.... ott a csörgés....

Úgyhogy eljött végre az az idő is, amihez még eddig soha nem volt szerencsém: a váltószerelés.... de ez már a jövő (hét) zenéje, mert a 7végén más a program.... tehát ki kell szedni a váltót és megkeresni a hiab okát... ehhez viszont valószínűleg segítséget fogok kérni valakitől... önként jelentkezőket várom :P

ui: képek nincsenek, mert könyökig néger voltam, a fényképező meg elég drága és érzékeny műszer :P
Zsó @ . 2 komment

2008.09.24. Szerda

Sziasztok!

AQQ még mindig él és virul, természetesen folyton előjövő kisebb hibák mellett :)

Most legújabban az önindító ér bele a lendkerékbe, ezzel küszködök. Először azt hittem a régi, bowdenes önindítóm a hibás, a túl nagy tengelyirányú holtjátéka miatt. De most lecseréltem egy újabb, jobb állapotú kulcsos önindítóra (gombos indítású lett kocsi..) de ezzel is beleér.. így most jön némi hézagolás, hogy messzebb legyen a lendkeréktől az önindító.
A tompított-távolsági váltás is átkerült gombos működtetésre, mert nemes egyszerűséggel letört a bajuszkapcsoló :D Na persze azért, mert nem a rendeltetésszerű irányban kellett vele váltani, hanem magam felé húzva...vivát előző gazda :D

No majd még írogatok, megint megjött hozzá a kedv,  de bemelegítésnek csak ennyi :)

csákány
Zsó @ . 2 komment

2008.02.07. Csütörtök

Nos, ezer éve hogy nem írtam, nem véletlenül, mivel a legcsekélyebb időm sem volt foglalkozni a géppel sajnos.
Közben csöndben követtem dolgokat, lást Budapest-Bamakós polák, na meg a minap a napirajzon megjelent Ladás rajz kommentjeiből is kiderült, hogy a szerző rallin indult annó csövezett pókkal :)

Na de vissza a saját autóhoz. Élete hátralévő részében már alattam fog gurulni, ez biztos, azonban ez jövő év áprilisáig tart csupán. Nincs az az isten, hogy mégegyszer megpróbáljam levizsgáztatni, sajnos túl sok a hiba.

Az utóbbi hetekben elkezdődött a javítási projekt, kezdve az elejével, ahol össze lett foldozva a seb, már csak egy kicsit szárazabb időre és egy jó kis kittelésre vár. A hátulja igaz ferde egy kicsit, de nincs mit tenni vele, legalábbis pénzem nincs rá, így az marad a helyén.
Időnként persze beindítgattam a télen is, na ennek következtében a múlt héten kinyiffant az önindító. Faterral szétkap, szénkefe csere, tisztítás, egyengetés stb, végül jobb lett mint újkorában, de legalábbis jobban szuperál, mint bármely eddigi önindítóm :)

Ma a lökhárítónak álltam neki. A jobb oldala eltört, szétnyílt teljesen a műanyag, alatta a vas is deformálódott, így gondoltam szétkapom. Muhaha. Minden egyes csavar szétrohadva, flex, fúrógép, satu, kalapács lettek a legjobb barátaim egy röpke órácskára.
Végül arra jutottam, hogy érdekelne egy használt darab valakitől a környékről, baráti áron :)

Ja és febr 1-jével lejárt a zöldkari, így még azt meg kell csináltatnom, ha egyben lesz a kicsike.

Hát ennyi :P
Zsó @ . 1 komment

2007.10.07. Vasárnap

Kárfelmérés, első körben.
A gumis képen látszik a becsapódás ereje: a perem alá nagy mennyiségű növény, föld és kavics került, amit csak úgy sikerült kiszedni, hogy leengedtem a kereket, úgy kifújtam-kapartam a koszt, majd visszafújtam.
A jobb hátsó kerékívet ábrázoló fotón látszik egy kis megnyomódás a bal oldali lemezen, ami a motor felől van. Az hajlott meg némileg, amit én nem veszek jó jelnek: mi deformálódott ott el, ami ezt megnyomta? :S Nem tudom mit gondoltok, a lengőkar kaphatott-e? A motortéren belül is látszik a szétvált hegesztés, de sajnos meg nem mondom, hogy most keletkezett-e vagy már úgy volt... próbálok régebbi fotót keresni a motortérről, csak sajnos majdnem minden adatom elveszett 2 hete mikor meghalt a winchesterem... A motortér ajtó ferdesége sajnos arra enged következtetni, hogy most vált szét a lemez....
Továbbá érdekes a bal hátsó részen lévő rejtett rohadás felszínre bukkanása. Ott csak gitt tartotta a festéket, mint most kiderült... Ez a rész még nem volt rajta javítva (eddig).
Kérdés: a homloklemezen az akksinál lévő kidomborításnál szerintetek sérült valami? Mert én nem vagyok benne biztos.... bal lent van 1 benyomódás, amit a lökhárító okozott, de remélem, hogy más nem, és csak a jobb első lemezt kell kijavítani.
Zsó @ . 8 fotó . 3 komment

2007.10.05. Péntek

Szép ez a mai nap, nem? Gyönyörűen szemerkél az eső, síkosak az utak, élesek a kanyarok... Hát nekem ezt ma sajnos sikerült is kihasználnom :'(
10 óra előtt néhány perccel Harsány felől a Miskolc előtti egyenesre forduló kanyarban megcsúszott a kocsi, és már nem tudtam megfogni, belecsúsztam orral az árokba. Néhány kocsinak integestés után az egyikük meg is állt, gyorsan kihúzott onnan , majd leálltam a közeli bekötőúthoz. Ekkor már hallottam is a kerék hgoy súrolja a kasztnit.
Megnyomódott a jobb eleje egy picit, a lökös el is hasadt a szélén. Sajnos azonban a kerék is furcsán állt... benéztem gyorsan alá: hát a laprugót tartó kengyel bizony eltört és a rugó elmozdult hátra vagy 5 centit. A reaktorfedél is elég furcsán állt, közelebbről szemügyre véve kiderült, hogy valami csavarodás történt ott is, felnyitva látszik, hogy jobb oldalon elvált a hegesztés ugyanúgy mint elől. (süti gyerek munkáját dícséri a 2 pontot összehegesztett elem :S )
Nyúltam a telefon után, és Kürtösi Tibit sikerült elérnem, aki nagyon rendes volt, és hamarosan meg is érkezett. Rövid tanácskozás után visszament a petneházy boltba új kengyelért. Nekiálltunk a szerelésnek, de a belső csavarhoz az istennek sem sikerült hozzáférni, úgy hátrafeszült a kengyel. Kerék le, laprugó kiakaszt és így már nagy nehezen sikerült. Az alu bakot tartó belső csavar vagy 30-40 fokban kihajlott, de szerencsére a hegesztése nem tört el így sikerült visszahajtani. Ellenben a bak hátsó része letört. Mikor vissza akartuk fogatni a laprugót, ért minket a meglepi: kb 2 centivel el van mászva a laprugó és a villa :S Végül drótkötéllel és a másik pókkal sikerült kihúzni, nameg egy jóadag kalapáccsal és szenvedéssel. Végül csak visszaraktuk, és még a behajlott kaszni kikalapálását is elintéztük gyorsan, hogy ne érjen bele a kerék a kanyaarokban.
Imígyen összebarkácsolva elindultunk hazafelé szép nyugodt tempóban. Otthon még kiderült, hogy a jobb hátsó kerék is üt: lehet, hogy kapott a lengőkar is ... Plusz a hármast is elég hülyén vette a váltó, dehát biztos az összekötő felfeküdt az árok partján, tehát az is biztosan kapott....

Hogy ezek után mi következik? Pénzgyűjtés... :S Meg a hátfájásom kikúrálása :P
Zsó @ . 5 fotó . 21 komment

2007.09.22. Szombat

Ma sikeresen teljesítettük a Miskolc-Kistarcsa (Bp. mellett) távot oda-vissza. Az egyetlen probléma az volt mikor még odafelé Bükkábrány után leállt a motor úgy 70km/h-nál. Na mondom mi a fene? Hátramentem és rögtön megláttam, hogy a gyújtáselosztóról letört a jeladó kábel tőben. A fenének nem sodrott kábel van ott? Na mindegy visszacsavaroztam, utána semmi gond. Odafelé 80-85-tel gond nélkül, vissza este inkább 90-95, gyöngyösnél az autóúton 110-zel 3 személlyel előztem szóval nagyon büszke vagyok a kicsikére :)
A lámpa is pöpec lett, már csak a benzinszag volt kissé idegesítő tankolás utántól kb 20 km-en át azaz amíg a csonkból ki nem fogyott a benya :D Hát na, kicsit csöpög a szentem :D
Zsó @ . Szólj hozzá!

2007.09.15. Szombat

Ma megcsináltam 1-2 alapvető állítgatást, mivel 3 személlyel az emelkedőkön már eléggé gyengélkedett a kocsi. Így mexhézag lejött 0,75-ről 0,50-re, szelephézagokat állítottam utána, gyújtás rendben volt, néhány csatlakozót kicseréltem újra illetve feldobtam a gyertyák végére a zavarszűrő közbetétet.
Ezen kívül minden oké, csak az alsó benzinbeömlő könyököt kéne már végre kicserélni, de egyelőre nincs hozzáalkatrészem sem, nemhogy kedvem ;)
Zsó @ . Szólj hozzá!

2007.09.03. Hétfő

Nah ma elegem lett a leolvadó lámpakapcsolóból, vasárnap már füstölt is, úgyhogy fogtam és lereléztem a lámpát faszányosan, így most az eddigi ~9 A helyett olyan 0,1 A folyik át a kapcsolón, szóval viszlát leolvadás. A relé meg bír 20 A-t szóval igyekeztem túlméretezni a dolgokat :)

Egyébként a  kocsin minden rendben, csak az olajat zabálja mint állat :D
Zsó @ . Szólj hozzá!